холестерол

Повишеният холестерол ускорява развитието на рака 100 пъти

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че повешеният холестерол в тялото може да ускори развитието на рак на дебелото черво повече от 100 пъти, съобщава порталът Science Alert.

Изследователите провели опити с лабораторни мишки, разделяйки ги на две групи. Едната от тях била поставена на диета с високо съдържание на холестерол. На другата група специалистите „изключили“ ензима Lpcat3 – блокирането му води до повишаване на холестерола.

В резултат при всички гризачи се наблюдавало активно деление на стволови клетки, поради което тъканите на дебелото им черво се разширяват и самото то се удължава. Всичко това води до ускорено образуване на ракови тумори в дебелото черво.

„Установихме, че холестеролът влияе на растежа на стволови клетки в червата, което от своя страна повишава скоростта на образуване на тумори повече от 100 пъти“, казва ръководителят на изследването д-р Питър Тонтънъз.

Сега учените трябва да разберат дали съществува връзка между повишения холестерол и други видове рак.

 

Храните, богати на наситени мазнини, трансмазнини и някои видове въглехидрати, могат да повишат нивата на холестерола в организма, се отбелязва в статията. Във връзка с това много експерти препоръчват намаляване на консумацията на червено месо и млечни продукти.
- реклама -