Ван Гог

В Италия откриха две картини на Ван Гог, откраднати от мафията

През 2002-та, крадци проникват в музея на холандския импресионист Винсент Ван Гог в Амстердам и открадват две ценни платна.

14 години по-късно картините бяха открити в Италия при разследване на наркоклан от Неаполитанската Камора.

Оценени са на над 100 млн. долара

Платната бяха предадени на Аксел Ружер – директор на музея на Ван Гог.

Кражбата на двете картините накара много европейски музеи да затегнат охраната си, след като се оказа, че крадците са проникнали в амстердамската галерия през покрива, след което с чукове са разбили витритните, зад които са били творбите.

Защо са толкова ценни картините?

Ван Гог е сочен за най-големия холандски художник след Рембрандт, пише BBC.

Two Van Goghs recovered from Camorra

„Морски пейзаж от Шевенинген“ е една от единствените две картини на Ван Гог на тема море. Тя е нарисувана през 1882-ра година, докато художника живее в Хага и показва бурното разпенено море и буреносно небе.

zasnemane

„Богомолци, напускащи църквата“ художникът рисува за майка си през 1884 г. Две години по-рано, баща му става пастор на въпросната църква в Нюенен. Интересното е, че малката постройка все още е на същото място както преди повече от век.

Ван Гог се самоубива във Франция през 1890-та, когато е само на 37 години. Няколко години преди това, неоценен и в пристъп на депресия той отрязва долната част на дясното си ухо и го подарява на любимата си проститутка Рашел.

Според италианската финансова полиция, при удара срещу мафиотите са открити много други произведения на изкуството, на стойност стотици милиони.

 

- реклама -