Урсула фон дер Лайен, Зелена сделка, Многогодишна финансова рамка

Урсула фон дер Лайен настоява за средства в бюджета на Европа за Зелената сделка

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен пледира за запазване на Зелената сделка в дългосрочния бюджет на ЕС, който пострада заради Брекзит.

Това съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

„Ако не заделим средствата … просто няма да успеем да постигнем климатично неутрална Европа“ до 2050 г., както беше планирано, каза тя пред Европейския парламент.

Нейното предупреждение бе отправено седмица преди извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел, на която ще бъде направен опит в търсене на консенсус относно седемгодишния бюджет на блока – многогодишната финансова рамка или МФР за 2021-2027 г.

Спорът за МФР стана още по-наситен поради разликата в вноските, причинена от излизането на Великобритания от ЕС.

Фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия, каза пред Европарламента, че недостигът поради Брекзит ще бъде около 75 милиарда евро през седемгодишния период.

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Очаква се общата сума на МФР да достигне около един трилион евро.

Една група от държави в ЕС, известни като „пестеливата петица“ – Австрия, Дания, Германия, Холандия и Швеция – се противи на отделянето на повече пари, за да се покрие тази празнина в началото на списъка с нови приоритети на разходите, които комисията на Фон дер Лайен иска да промотира, включително нейната Зелена сделка.

Друга група от 16 държави от ЕС, „приятелите на сближаването“, искат повече пари, така че финансирането от ЕС, което получават за подобряване на инфраструктурата, научните изследвания и администрацията, да продължава както преди.

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският парламент, който трябва да подпише всяко споразумение за МФР, се стреми към възможно най-голям бюджет, така че ЕС да може да изпълни заявените цели за борба с изменението на климата, засилване на отбраната и сигурността, да подкрепи миграционната политика и да стане лидер в дигиталната индустрия.

Не се очаква срещата на върха в Брюксел на 20 февруари да постигне споразумение, но би могла да намали различията.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се зае със задачата евентуално да убеди лидерите на страните членки да се споразумеят за МФР преди края на тази година. Изглежда вероятно затова да се стигне до още срещи на върха, ако той иска да постигне това.

- реклама -