УЕФА, доклад, приходи, футболни клубове

УЕФА глоби девет клуба от неуспялата Суперлига

УЕФА глоби девет от 12-те клуба учредители на неуспялата Европейска суперлига. Това са Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Милан, Интер и Атлетико Мадрид. Другите три – Реал Мадрид, Барселона и Ювентус – все още са разследвани от УЕФА.

Европейската суперлига беше обявена на 18 април. Само 48 часа по-късно обаче проектът вече се беше разпаднал. Деветте клуба ще дадат 15 млн. евро в израз на „добра воля“. Те ще бъдат разпределени за програми за детски футбол в Европа. Освен това те няма да получат 5% от приходите си от евротурнирите за един сезон. Приходите ще бъдат от сезон 2023/2024. Сумата ще бъде преразпределена между членките на УЕФА.

Манчестър Юнайтед, Арсенал и Тотнъм вече обявиха, че клубовете няма да плащат, а сумите ще бъдат осигурени от собствениците.

Деветте клуба също така подписаха меморандум, според който ще платят огромни глоби, ако нарушат правилата или опитат отново да се включат в неоторизиран турнир. Санкцията в този случай е в размер на 100 млн. евро.

- реклама -