САЩ пусна нов списък със санкционирани българи по „Магнитски“

САЩ пусна нов списък със санкционирани българи по глобалния закон „Магнитски“. Това съобщи bTV, цитирайки информация на Министерството на САЩ.

В списъка са бившите министри

Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Киров Генов и председателят на Национално движение „Русофили” Николай Малинов.

„Днес Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на

САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши

длъжностни лица от България – Румен Овчаров (Овчаров), Александър Христов Николов (Николов), Иван Генов (Генов), Николай Малинов (Малинов) и Владислав Горанов (Горанов) – за тяхното

широко участие в корупционна дейност

в България. OFAC също така наложи мярка на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Мерките спрямо тези физически и юридически лица

се налагат въз основа на Указ 13818,

който надгражда и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят“, пише в

съобщението на финансовото министерство на САЩ.

„Съединените щати подкрепят своя съюзник в НАТО, България, в борбата както с дълбоко вкоренената корупция, така и с руското влияние, подкопаващи демократичните институции“, заяви Браян Е. Нелсън, подсекретар на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовата разузнаване.

„Действията, осветлени днес, обхващат различни

политически партии и правителства, което показва спешната необходимост от разграждане на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали незаконни дейности, особено в енергийния сектор.

Реакциите след „Магнитски“ 2 у нас: Служебният кабинет оцени подкрепата на САЩ (Обзор) – Flashnews

Корупцията ограбва българския народ

със стотици милиони долари и възпрепятства инвестициите и икономическия растеж на страната.“

Фирмите, които са санкционирани,

са INTER TRADE 2021 EOOD,MS KONSULT 2016 EOOD, Политическа партия „Русофили за възраждане на отечеството“; Национално движение русофили и TRILEMMA CONSULTING LTD EOOD.

В допълнение,

Държавният департамент налага

на Румен Овчаров, Александър Николов, Владислав Горанов и членовете на техните семейства визови ограничения и те нямат право да бъдат допускани на територията на САЩ.

Вижте тук целият текст на съобщението

- реклама -