Реакциите след „Магнитски“ 2 у нас: Служебният кабинет оцени подкрепата на САЩ (Обзор)

Реакциите след „Магнитски“ 2 у нас: Служебният кабинет оцени подкрепата на САЩ след като днес бяха обявени нови санкции срещу петима българи по Глобалния акт.

„Служебното правителство държи на върховенството на закона и борбата с корупцията в България и отчита готовността

за подкрепа в тази посока от партньорските държави

САЩ и Великобритания“. Това се казва в позиция на служебния кабинет, разпространена до медиите, по повод санкционираните българи от САЩ и Великобритания.

Оповестената нова информация по глобалния закон „Магнитски“ и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е

преди всичко в правомощията на съдебната власт.

Както предходното служебно правителство, така и настоящото е сериозно ангажирано с темата за съдебната реформа и борбата с корупцията в България и работата в тази посока ще продължи, съобразно правомощията, с които разполага изпълнителната власт.

Служебният кабинет ще внесе отново в

Народното събрание законопроектите, свързани с реформата в съдебната система, които не бяха приети от 48-ото народно събрание.

С коментар излезе и президентът Румен Радев. Той обяви, че високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев призовава българските институции

и политици за реален и неотклонен ангажимент към борбата с корупцията и утвърждаване на върховенството на правото. ‘Нашето общество очаква следващото Народно събрание да се ангажира с антикорупционното законодателство, предложено от служебното правителство“.

ГЕРБ държи на върховенството на закона

и борбата с корупцията в България. Оповестената нова информация по глобалния закон „Магнитски“ и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на независимата съдебната власт. Това се казва в позицията на партията, изпратена до медиите.

ГЕРБ винаги е заявявала категорична позиция

за съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Доказателство за това са гласуванията по внесените предложения за реформа в съдебната система, които народните представители от ПГ на ГЕРБ подкрепи в 48-ото Народно събрание, се казва още в изявлението на партията.

Румен Овчаров още не се е запознал с обвиненията от САЩ. Политикът от БСП също излезе с позиция, след като стана ясно, че САЩ

санкционира още българи по списъка „Магнитски“.

„Докато не се запозная с обвинението, няма да коментирам“, категоричен е Овчаров, цитиран от NOVA.

„Поласкан съм“. Така коментира пред bTV Николай Малинов новината, че е в списъка със санкции по закона на „Магнитски“.

„Щом срещу мен лае Министерството на финансите на САЩ, съм поласкан, вървя в правилната посока“, каза той.

Той е санкциониран заради подкупване на съдия, предаде bTV.

Другите в списъка са бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, бившият финансов министър Владислав Горанов, бившият главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Христов Николов, и бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Току що научих, че съм в списъка „Магнитски“, идея нямам защо съм в него. Ще питам, но не зная и кого да питам. Това бе реакцията на Александър Николов, който е със същите имена като бившия министър.

Николов беше шеф на АЕЦ „Козлодуй“,

по-късно на два пъти беше връщан като зам.-шеф на атомната централа и отговаряше за текущото оперативно управление на блоковете.

По време на първото правителство на ГЕРБ, когато беше изпълнителен директор на централата, той бе нападнат пред дома му и след това ходеше на работа с превързано ухо. Тогава се говореше, че нападението е, защото някакви хора не спечелили обществена поръчка.

По повод попадането му в списъка със санкциите по закона „Магнитски“, той се усъмни, дали не е защото, като зам.-директор на централата е бил против подписване на договор с „Уестингхаус“ за доставка на ядрено гориво преди да е лицензирано.

„Но тогава пък какво общо има Иван Генов с това“,  попита той.

Съжалявам за позицията на американското правителство. Не съм запознат с мотивите. Това коментира пред „24 часа“ бившият финансов министър Владислав Горанов по повод включването му в санкциите от САЩ по закона „Магнитски“.

Оставам с ясни евроатлантически убеждения и ще продължа да работя в тази посока, каза още Горанов.

- реклама -