Путин, Малинов, орден, награждаване

Путин награди обвинения в шпионаж Николай Малинов с орден „Дружба“

Руският президент Владимир Путин награди с орден „Дружба“ редица чуждестранни граждани на церемония в Кремъл по случай руския Ден на народното единство.

Това предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Орден „Дружба“ се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

Тази година сред удостоените с руския орден „Дружба“ е и председателят на българското Национално движение „Русофили“ Николай Малинов.

По-рано днес,главният прокурор Сотир Цацаров даде на инспектората на ВСС съдията от спецсъда Андон Миталов, който е пуснал председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития, съобщиха от прокуратурата.

Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Русия и е пуснат от ареста срещу парична гаранция.w

- реклама -