Цацаров, Маринов, Гешев Малинов шпионаж

Николай Малинов е обвинен за шпионаж, генерал Решетников е със забрана за влизане в България

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен за шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС.

Това стана ясно от извънреден брифинг на прокуратурата и МВР по повод аферата за шпионаж в полза на Русия.

„В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем. Прокуратурата взе мярка за неотклонение в размер на 50 000 лева, към този момент той вече о освободен от ареста“, каза той.

Цацаров, Малинов Решетников

„Организациите, с които е работил, са базирани в Русия. Те са „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания.  Наложена е забрана за срок от 10 г. на Леонид Решетников за влизане в страната ни“, поясни Цацаров.

Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи от посочените от главния прокурор организации.

Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност“, допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Намерена е докладна записка на руски от Малинов, в която се изтъква необходимостта от геополитическа преориентация на България или както ние я наричаме „проект България“.

В документа се описва ситуацията в България и какви мерки трябва да се вземат, така че да се промени изцяло геополитическата ориентация на страната от прозападна към Русия, съобщи Гешев.

Основна цел на тази работа е според документа е: геополитическа преориентация на България, основана на православието, християнските ценности и култура.

Според цитирания от зам.-главния прокурор документ усилията трябва да се насочат към дейност на неправителствени организации, създаване и поддръжка на сайтове, изграждане на авторитетен телевизионен канал или информационна агенция, поддържане на влиятелен аналитичен център и, в крайна сметка, на партия, която да стане масова електорална сила и незаобиколим фактор в рамките на парламента.

Гешев посочи, че всичко това не може да стане без икономическа основа, като, по думите му, в докладната записка е имало пасаж за „безвъзмездно прехвърляне на активи за половин млрд. евро” от обвиняемия Цветан Василев към считания за близък до Кремъл едър бизнесмен Константин Малофеев.

В тази връзка е и документ, за който се твърди, че е написано на руски предложение от Василев относно продажба на предприятия, осигуряващи 9% от БВП на България. В същото време прокуратурата разполага с данни, че през 2015 г. контролирано от Малинов дружество е получило милиони за медийни проекти от компания в Кипър, свързана с Малофеев.
В периода от януари до март 2015 г. имало договорености в сферата на комуникациите („Виваком”, която с помощта на банка ВТБ да бъде придобита и след това – препродадена, но не и на български инвеститор), медиите (все още съществуващата по това време група около ТВ7) и военнопромишления комплекс („Авионамс” и „Дунарит”, като Гешев заяви, че има и документ специално посветен на схемата, по която русенският военен завод трябва да отиде в Емилиян Гебрев). От всичките сделки, тази с „Виваком”, според разследващите, е била ключова за осигуряване на финансов ресурс за новата партия.

Преминаването на ТВ7 в проруска орбита пък се провалило, според написаното от Малинов, „тъй като държавата беше изцяло срещу нас“.

Според Иван Гешев има доказателства за връзката между Малофеев, Маринов и Василев, като свързващо звено е бил бившият шеф на РИСИ ген. Леонид Решетников. Бившият разузнавач е с наложена от ДАНС 10-годишна забрана да влиза у нас.

Според описаното в нея от от Малинов е необходимо създаване на телевизия и политическа партия. Малинов заявява, че са предприели действия за прехвърляне на половин милиард евро от Цветан Василев към Малофеев. Малинов заявява, че от януари до март 2015 е постигната договореност за прехвърляне на активи в компанията „Виваком“. Малинов е заявил, че „Дунарит“ и „Авионамс“ са авторитетни предприятия. В областта на медиите той посочва телевизионната група, в която членува и ТВ7. Малинов казва още, че за съжаление не му се е отдало да овладее компанията и държавата не е позволила това, обясни Гешев.

„Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес“, каза още той.

- реклама -