Пиша и говоря правилно! Фестивалът „Сурва“ е празник на веселието и доброто!

Пиша и говоря правилно! Фестивалът „Сурва“ е празник на веселието и доброто!

След 3-годишно прекъсване в края на януари в Перник се провежда най-големият фестивал на традиционните народни игри и обичаи с маски – ХХIХ Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Често изписването на такива сложни наименования ни затруднява и ако трябва да попълним официални документи, изпитваме притеснение да не сгрешим. Според правилото, когато изписваме числителните редни имена с римски цифри, не трябва да добавяме букви. Достатъчно е да кажем: Х район.

При съставните имена първата дума трябва да бъде с главна буква. Следващите са с малка, с главна буква се изписва само дума, която е име. Сравнете: Горна баня и Стара Загора. Баня е съществително нарицателно и се пише с малка буква, докато Загора е име.

„Сурва“ е името на фестивала затова се изписва с главна буква, но и се поставя в кавички, подобно е изписването на институциите: ХIХ Детска градина „Слънце“.

И още нещо – фестивалът се казва „Сурва“, но традиционният празник, който се провежда в Пернишко в нощта срещу 14 януари, носи запазеното през вековете название Сурова. С това название традицията е вписана и в ЮНЕСКО.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Разсказаха ми на скоро една много интересна история за булка-беглец. Оказа се, че небило съвсем така, както ми го обясниха, а историята се случила преди няколко години в едно блиско село. Булката се исплашила, и точно преди венчавката избягала с кума, но после бегълците били заловени.

Глаголът в първото изречение трябва да бъде редактиран – имаме представка раз и корен казва. Наречието наскоро се пише слято. Сложното съществително име булката беглец се пише отделно, защото се членува първата дума. Глаголът в преизказно наклонение не било се пише отделно от частицата НЕ. Прилагателното близко се пише със З, правим проверка близък. Грешка има в представката на думата изплашила. А запетаята след това е излишна, защото са свързани две главни изречения.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Снегът и студеното време непопречиха на хилядите зрители и участници, да се насладят на фестивала Сурва в Перник, тази седмица. Звънът на чановете още дълго ще се чува на далече, а злото беше прогонено за цялата година. С нетърпение очакваме пролета.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

- реклама -