Нинова обяви война на пазарната икономика

Икономическият министър и вицепремиер Корнелия Нинова

обяви война на пазарната икономика

и обяви, че цена от 5 лева за литър олио е спекула. Соцлидерката се върна към времената на плановата ико омика по време на брифинг след заседанието на Министерски съвет днес.

„Производствената цена на литър е 2 лв.

Сами разбирате, че разликата

от 2 до 5 лв. не е нормална“, отбеляза тя, като допълни, че са неоснователни твърденията, че спреният износ на слънчогледово семе от Русия и Украйна е довел до скока в цените: „Имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4,5 г. производство на олио.

Липса на суровина няма“.

„Собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в складове и фабрики в очакване да се вдигне цената или да го изнесат на по-високи цени“, добави Нинова.

Нинова обаче така и не обясни

според какви данни „производствената цена на литър олио е 2 лв.“, само анонсира, че Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за закрила на потребителите и Агенцията по стоковите борси и тържища започват проверки, за да се стовари

„цялата сила на държавата“

върху спекулантите: „Няма да допуснем малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българските граждани“.

Преди няколко дни по подобен начин премиерът Кирил Петков се опита да обясни със спекула и политическа атака покачването на цените на горивата и извилите се опашки пред бензиностанциите в цялата страна.

След проверка на КЗК обаче

се оказа, че нарушения няма, а цените на горивата продължават да вървят нагоре и до този момент.

На същия брифинг днес вицепремиерът Асен Василев подчерта, че поради данните за „опити за картелизиране и спекулиране“ износът е с максимален срок на проверка, за да се гарантира изрядността на документите.

1,1 млрд. лева ще даде

правителството за закупуването на 1,1 млн. тона пшеница, а също и царевица и слънчоглед. Това ще стане на пазарен принцип от българските производители чрез Софийската стокова борса, обясни агроминистърът Иван Иванов.

По думите му от неделя

се водят разговори с производителите „на изключително добро ниво“.

Вицепремиерът Василев посочи, че в България има около 3 млн. тона пшеница, от които 300 хил. към момента са в резерва.

„Имаме складови бази

за 14 млн. тона пшеница. Новата реколта от 7-8 млн. тона спокойно може да бъде прибрана“, подчерта Василев. По думите му държавата ще се стреми пазарно да гарантира изхранването на българските граждани, но има и европейски механизъм за ограничаване на износа, който може да бъде активиран при нужда.

- реклама -