По 40 лева на ден за украинските бежанци у нас, вкарват КЗК в битката срещу скока на цените (Обновена+Видео)

По 40 лева на ден реши на предостави МС на украинските бежанци у нас. Мярката към момента е за три месеца, като с нея ще се подпомогне и туристическият бизнес. Това обяви шефът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова на брифинг след заседанието на МС.

„По отношение на украинските граждани, стартираме за първи път на мерките по европейската директива за временна закрила.

Това ще позволи ускорено включване на пазара на труда, включително и у нас и да се позволи ефективна интеграция в обществото ни.

Ще бъде предоставена краткосрочна, на първо време за 3 месеца, помощ.

Тя е до 40 лева на ден. Целта е да даде начален старт на украинските граждани, след което да могат да се настанят у нас или да отидат в друга държава“, посочи Бориславова.

До 31 март украинските граждани, които са у нас, трябва да се регистрират като бежанци, за да могат да ползват помощта, посочи финансовият министър Асен Василев. Към момента още не е ясно колко точно ще струва на бюджета тази помощ.

В България към момента има около 3 млн. тона пшеница, около 300 000 от тях са в резерва. 1 млн. 100 хиляди тона взе решение днес МС да се закупят допълнително“, посочи още Василев.

Той допълни, че парите за закупуването вече са отпуснати на земеделското министерство. Има отпуснати пари за слънчоглед и за царевица, каза още той.

Целта е да се подсигурят не само хлебните продукти, но и фуражите за земеделието. Общата сума, която ще бъде използвана за закупуването им, е 1,1 млрд. лева.

Той посочи, че няма забрана за износ на продуктите, но ще се проверяват стриктно документите.

Всичко, което се случва в момента и с олиото, и със слънчогледа и с пшеницата е

изкуствена спекула,

заяви още той. Същото заяви и икономическият министър Корнелия Нинова, която каза, че производствената цена на литър олио е 2 лева и продажбата му на 5 лева е спекула.В България в момента имаме над 1 милион тона слънчогледово семе, което стига за 4 години производство на олио, посочи още тя. По думите й има изкуствено задържане в складове, защото производителите чакат вдигане допълнително на цената или да се направи износ на по-висока цена.

За целта ще бъдат прилагани няколко механизма.

Единият е, че се задвижва КЗК по сигнал за монополно положение. Агенцията по стокови борси и тържища тръгва по всички пазари, за да се види какво се задържа и крие. Целта е да се каже, че спекулантите ще срещнат цялата сила на държавата и няма да им бъде позволено да изнудват гражданите, обясни Нинова.

България няма да изпраща изтребители към Украйна, отговори още Бориславова на въпрос.

Василев коментира, че няма да удължават мораториума върху цените на тока, парното и водата, който важи до края на март.

Новият състав на КЕВР подготвя ценово решение за след изтичането на мораториума, като по предварителна информация то няма да доведе до повишаване на цените на  електроенергия за бита, обяви Василев.

Той допълни, че компенсациите за бизнеса са разписани до 31 март и остават до тази дата:

„Имаме вече нов регулатор, новият регулатор разработва нов пазарен сегмент на енергийната борса, който да е между 12 и 18 месеца, където да може да бъде предоставена електроенергия стабилно на ниски цени, така че бизнесът да може да си купи.

Ако регулаторът не успее да се справи в срок и има закъснение, тогава отново ще говорим с бизнеса“.

Иначе кабинетът е в постоянен контакт с Държавния резерв и следят количествата , които се съхраняват.

С такъв контакт са и с „Лукойл“, за да се гарантира непрекъснатите доставки на горива. Енергийният министър Александър Николов увери, че няма намалени доставки на газ.

Той допълни, че с месец повече ще продължи добиването на газ от Чирен и са водени преговори с алтернативни доставчици на природен газ – до 30 април.

Николов обясни, че договори все още не са подписвани, защото синьото гориво е на по-висока цена и би имала негативен ефект върху потребителите през отоплителния сезон.

Той успокои, че рафинерията на „Лукойл“ има алтернативни източници на петрол и даже при спиране на доставките от Русия ще продължи да работи.

Асен Василев допълни, че и сега 40% от суровината не е руска и има възможност този процент да се вдигне до 100%, а също така има и резерв от между 90 и 120 дни без ограничаване на потреблението.

При това положение – „дори да затворят Босфора“, имаме количества за 120 дни. Напомни, че може да внасяме и количества втечнен газ, но той е на различна цена.

Стана ясно, че в парламента влизат и законови промени, които да облекчат изграждането на ВЕИ мощности в предприятията.

Николов отбеляза, че това е по-добър вариант от запазването на въглищните тецове, защото възобновяемата енергия всъщност е на по-добра цена.

До края на годината трябва да бъде пуснато приложение за електронна идентификация за смартфони.

Това задължение е било възложено от правителството на министъра на електронното управление Божидар Божанов, съобщи говорителката на кабинета Лена Бориславова.

По този начин се решава дългогодишният проблем с липсата на широко разпространено, достъпно, сигурно,

лесно за използване и безплатно средство за електронна идентификация, разположено удобно в мобилно устройство. 

- реклама -