д-р Димитър Петров, проф. Асен Балтов, Пирогов, уволнение

МЗ: Проф. Балтов е отстранен от „Пирогов“ заради неупражнен контрол

Има достатъчно основания за отстраняването на проф. Асен Балтов. Конкретният повод е проверката на Здравната каса.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, който направи изявление пред медиите.

Ние смятаме, че това, което касае обществените болници и обществените средства, не трябва да се прикрива, аргументира Петров уволнението на проф. Балтов.

„Това, което е правил управителят на една болница няма общо с лекарите, които работят в нея“, това заяви Петров.

„Възможно е вина да носят шефовете на отделени отделения, като се касае относно по две направления за бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания. Това говори за едно – неупражнен контрол от страна на изпълнителния директор. Фактите показват, че той пречи на Съвета на директорите. Не може да се управлява еднолично такава голяма държавна болница“.

„Аз не мога да приема факта един директор на болница на определя това като атака срещу болницата или лекарите“, изтърси заместникът на Кацаров.

Освен това, имало понижен и неизпълнен контрол от страна на изпълнителния директор на „Пирогов“, вече отстраненият проф. Балтов.

Проф. Балтов е бил предупреден, че при откриване на нарушения в болницата ще бъде отстранен.

На въпрос как професорът е пречил на проверката Петров заяви:

„Имам предвид, че Съвета на директорите твърди, че не му е предоставено помещение и материали, които касаят Съвета на директорите. След като мине процедурата вероятно Касата ще прекрати договора по тези две клинични пътеки, съгласно закона. Говорим за отчетена, но неизвършена дейност“.

Относно дали е политическо уволнението на Балтов, зам-министърът отговори така: „Не сме политически, а експертен кабинет и тук няма партийни кадри в момента. Става дума за няколко болници. След съответни проверки в някои болници сме открили нарушения.

„Кой е казвал, че лекарите от „Пирогов“ са престъпници? Поклон пред тези хора. Министерството няма каже и дума срещу тези лекари“, заяви Петров по повод протестите на медиците от лечебното заведение.

Има достатъчно основания за отстраняването на проф. Балтов, категоричен беше д-р Петров.

„Финансовото състояние на „Пирогов“ е просрочено с 10 млн. лв. Той можеше да бъде уволнен и по други основания. Може да се появят и други основания„, заяви още Петров.

 

- реклама -