Как да ядем картофи, без да дебелеем? Говори диетолог

Как да ядем картофи, без да дебелеем? Говори диетолог. Ястията от картофи са много популярни, но много методи за готвене ги правят висококалорични и твърде мазни, което е вредно за организма. Как да готвим картофи здравословно, разказа диетологът Ирина Лизун.

Сами по себе си картофите не са вреден продукт, но е по-добре да избягвате някои ястия с тях, казва специалистът за интервю в радио Sputnik. Според диетолога, обикновените картофени рецепти дават храни с висок гликемичен индекс.

Това се дължи на преобразуването картофеното нишесте под въздействието на много високи температури и смилане. Честата консумация на такива ястия допринася за повишаване на нивата на глюкозата в кръвта и интензивно отлагане на мазнини – особено след като те са допълнително натоварени с калории по време на готвене.

„Най-висококалоричното ястие от картофи се получава след пържене. Пържени картофи са най-лошият вариант „, каза диетологът.

Класическото картофено пюре също може да е опасно. Ястието има висок гликемичен индекс, а обикновено добавеното масло го прави по-питателно.

Най-полезни диетологът счита , че са младите картофи, печени и изядени с кожата. Медикът обясни, че кората и слоят отдолу съдържат редица антиоксиданти, пише zdrave.to.

Вижте още:

- реклама -