Двойно повече чужденци учат в българските университети

Двойно повече чужденци учат в българските университети. Това показват данни от Националната карта на висшето образование в България.

Двойно – от 4% на 8%, се е увеличил броят на чужденците, които учат висше образование у нас през 2022-ра спрямо 2013 година. Това показват данни от Националната карта на висшето образование в България.

Според документа страната ни е първенец в целия Европейски съюз по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности с над 58% следващи медицина в български висши училища.

Броят на чужденците, които следват във висши училища у нас, е висок не само в медицинските направления. Сред специалностите, в които преобладават чуждестранните студенти, са стоматологията, ветеринарната медицина, музикално и танцово изкуство, корабоплаване и авиация.

Най-много са младежите от Италия, Индия, Великобритания, Гърция, Япония, САЩ. Таксите за студенти от Европейския съюз са от 300 до 1800 евро на година, а от трети страни – от 1800 до 4000 евро. Сред затрудненията, които срещат чуждестранните студенти, са различни административни тежести.

Вижте още:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено