Борисов за зверството в Буча: Няма оправдание за отнемането на човешки живот

Няма оправдание за отнемането на човешки живот. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Facebook страницата си. Поводът са зверствата в Буча.

Светът осъди зверството в Буча, Зеленски с видеообръщение и на „Грамитата“

Снимките на разстреляни тела на украинци по улиците и в масов гроб в киевското предградие Буча разтресоха целия свят. И станаха причина за остри реакции от лидерите на западните страни. Както и за искане на нови санкции срещу Русия от страна на президента на Франция Емануел Макрон.

Кметът на украинския град Буча обвини руските войски, че умишлено са избивали цивилни по време на продължилата месец окупация. Това обаче се отрича от руското министерство на отбраната, което нарече „провокация“ снимките на разстреляни украинци. Руската страна твърди, че всички руски военни подразделения са напуснали Буча на 30 март.

В същото време председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия за зверствата, извършени в киевското предградие.

„Шокиран съм от ужасяващите снимки на зверствата, извършени от руската армия в освободената Киевска област“, написа той в Twitter. Белгийският политик обеща ЕС да помогне за събиране на доказателства, така че виновните да бъдат изправени пред международни съдилища. Той каза още, че блокът на 27-те ще наложи още санкции на Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече потресаващи снимките на убити цивилни в Буча.

Украинските власти заявиха, че са открили телата на 410 цивилни около Киев след изтеглянето на руските войски.

- реклама -