Светът осъди зверството в Буча, Зеленски зове за подкрепа на наградите „Грами“

Светът осъди зверството в киевското предградие Буча, а президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи нов призив за подкрепа. Направи го с видеообръщение на наградите „Грами“, които бяха тази нощ.

АД: Откриха масов гроб в Буча, зверството разтърси цивилизования свят

Американският държавен секретар Антъни Блинкен определи видяното като „удар в стомаха“, а френският президент Еманюел Макрон – като „непоносимо“, пише bTV.

Британският премиер го описа като „презряна атака“ и „доказателство за извършените от руските сили военни престъпления“.

Германският министър на отбраната заяви, че Европейският съюз трябва да помисли за забрана на вноса на руски газ.

Бившият главен прокурор на 2 трибунала по международно наказателно право на Организацията на обединените нации

Карла дел Понте нарече Путин военен престъпник

и поиска от Международния наказателен съд да издаде заповед за ареста му.

В същото време тази нощ руската армия е нанесла нови удари срещу Одеса. Според Киев вчера от Мариупол и района на Луганск са евакуирани близо 3000 души.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски се обърна чрез видеопослание и към публиката на наградите „Грами“. Той призова за „каквато и да е подкрепа, само не и за мълчание“, предаде Асошиейтед прес.

В същото време настоя за наказание по закона за цялото руско военно командване – всички, които са давали заповеди. Включително и президента на страната Владимир Путин.

На 2 април, кметът на Буча (предградие на Киев) Анатолий Федорук съобщи, че след оттеглянето на руските войски в града е открит масов гроб с телата на близо 300 души. Той добави, че десетки тела лежат по улиците на разрушения град, някои от тях с вързани ръце и куршум в тила.

От своя страна руското министерство на отбраната заяви, че „снимките и видеоматериалите от Буча са поредната продукция на киевския режим за западните медии“. Руската страна поиска Съветът за сигурност на ООН да проведе заседание на 4 април във връзка с „провокацията на украинските радикали в Буча“.

Копирано от standartnews.com

- реклама -