Бойко Рашков

Бойко Рашков: Вече издирват донорите на органи от Молдова

Има разследване в ГДБОП за редица незаконни трансплантанции в болница „Лозенец“.

За изясняването на някои факти вече има контакт с представители на Молдова, за да бъдат издирени донори на органи.

Това посочи вътрешният министър Бойко Рашков, визирайки 14-те случая, които бяха оповестени от здравния министър Стойчо Кацаров.

„Някой иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората. Това са позорни явления в политическия ни живот. Огромно е желанието на някои да влязат във властта, включително с цената на престъпление. Ние ще противодействаме на това”, обяви вътрешният министър Бойко Рашков по повод изнесените вчера схеми за предизборен натиск върху граждани. Той добави, че ежедневно постъпват такива сигнали, дори и до него самия.

„Определени политически сили за пореден път се опитват да провеждат „изборна кампания” с натиск върху избиратели. Било то представители на фирми с по-голям брой служители, където поставят зависимост за оставането на работа с това, за кого ще гласуват, или притискане на някои български граждани от известни етноси със същата цел”, каза Рашков.

Той коментира и отстраняването на шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев.

„Няколко ръководители на служби, след стъпването в длъжност на служебното правителство, излязоха в дългосрочен неплатен отпуск. Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуск по болест, а сега – в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите в закона основания и факти по отношение на него е започнало дисциплинарно производство. Как ще приключи, може да каже само разследващият екип, аз не мога да кажа. Временно е назначен друг директор.

Дирекцията в Пловдив в момента работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство Рогачев. Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там, които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото“, смята Рашков.

Според самия Рогачев причината за отстраняването му е „системно неявяване на работа“.

Бойко Рашков участва в брифинг на Националната комисия за борба с трафика на хора, предаде БТА.

България е страна на произход на трафик на хора, което означава, че висок брой хора стават жертви на това престъпление.

В това число дори продажба на органи и новородени, каза Специалният представител и координатор за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи.

Предмет на неговото посещение е трафикът на хора сред етническите малцинства и други уязвими групи, включително непридружени деца, търсещи убежище и мигранти, преминаващи през територията на България.

Подобряване на общата икономическа ситуация ще допринесе за справяне с този проблем, посочи той. По думите му е нужна силна политическа воля и ресурсно обезпечение за ефективна борба с това престъпление.

Необходими са сериозни усилия, за да се пречупи усещането за ненаказуемост, защото 2/3 от присъдите са условни и така осъдените не изтърпяват ефективни присъди, посочи още Ричи. И допълни, че е необходимо по-пълно събиране на статистика, защото само така ще има по-ясна картина,на базата на която може да се оформят по-добри политики.

В нашата страна обръщаме изключително голямо внимание на това деяние, каза на свой ред вътрешният министър Бойко Рашков. Според данни на прикуратурата за 2020г. жертви на трафик са 458 българи. Най-много са жени – 379, 61 мъже и 31 деца. 336 лица са станали жертва на сексуална екплоатация, трима от тях са мъже, а 24 са деца. Пак за 2020 г. – сигналите са под 100. За тази година сигналите са едва шест.

България остава сред страните източник на жертви.

Причина за това е ниският стандарт и бедността на някои слоеве на неселението, посочи Рашков. И допълни, че наказанията за това престъпление в момента са либерални и това не може да окаже превантивен ефект. Затова и трябва да се помисли в посока завишаването им, предложи той.

- реклама -