Бойко Рашков, избори, купуване на гласове, машини

Бойко Рашков: Идентифицирали сме множество лица, които организират купуване на гласове

Идентифицирали сме множество лица, които започват да правят организация за купуване на гласове.

Това заяви на брифинг след заседанието на МС вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Както забелязвате, в поредно заседание на МС ние каним и представители на местната власт, областните управители от страната, днес участваха, бяха изслушани областните управители на Бургас и Смолян, защото във всеки отделен избирателен район има проблеми с различен характер. Акцентираме върху изборния процес. На мен ми направи силно впечатление, че в някои населени места има оказван огромен натиск върху отделни граждани, които ще гласуват на 11 юли“, каза министърът.

Областният управител на Смолян го е информирал, че в някои места се оказва безпрецедентен натиск върху граждани. „Което е позорно явление“, каза вицепремиерът.

В МВР също са обсъждали в рамките на Щаба и извън него с ОДМВР-тата различни аспекти и проблеми, свързани със законосъобразното, честно и прозрачно провеждане на изборите.

МВР има възлова роля за осигуряване на честните избори и като най-сложна задача да се възпрепятства купуването на гласове.

„Ние сме идентифицирали множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Спрямо тези лица в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат действия за предотвратяване на нарушения против политическите права на гражданите. Нека всички да знаят, че ние няма да останем безучастни“, каза Бойко Рашков.

Един от основните въпроси на заседанието на служебния кабинет са били машините за гласуване, каза Рашков.

„Помните, че за предходните избори имаше осигурени 9600, сега трябват още. В началото на този месец на 03.06 беше направена поръчка и опит за договаряне със „Сиела Норма“ за доставка на допълнителен брой машини- 1500. Но тази договорка не се реализира докрай поради неизгодната цена, която беше предложена, така че 4 дни по-късно преговорите със „Сиела Норма“ бяха преустановени, а на 14.06. – прекратени.

Пристъпихме към обсъждане на друг вариант – с „Информационно обслужване“. Става дума за 99% държавна фирма и на практика първо ЦИК взе решение да се купят тези машини, второ – МС да разгледа въпроса за възлагане на такава задача на ИО, така че да участват в процедурата за доставка на 1637 машини, които да се доставят за изборите на 11.07.

Днес МС взе това решение, средствата ще бъдат преведени на ЦИК, тя на Информационно Обслужване и доставчикът ще си получи договорената сума“, добави той.

- реклама -