болница Лозенец

Стойчо Кацаров: Освобождавам Съвета на директорите на болница „Лозенец“, считано от днес

Здравният министър освобождава Съвета на директорите на болница „Лозенец“, считано от днес, болницата ще има ново ръководство. „Проверките за дейността на предишното ръководство ще продължат“, заяви министър Стойчо Кацаров.

Незаконни бъбречни трансплантации?

В периода 2019-до 27 април 2021 в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Всички реципиенти са роднини от Израел, Оман. По всичко личи, че тези хора не са роднини помежду си, а закона забранява донорство ако лицата нямат роднинска връзка помежду си. Агенция „Медицински надзор“ е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности.

Пререждане за трансплантация на черен дроб

„Извършена е трансплантация на черен дроб през април месец от трупен донор. По процедура се прави анализ за съвместимост с хората от листата на чакащите, за да се прецени кои са най-спешни. обикновено това са трима, четирима човека. В случая са посочени трима души. Първият, който е трябвало да бъде транспротиран във ВМА с над 50 точки по показателите са приоритет за трансплантация не получил черния дроб. Той е трансплантиран на четвъртия по списък, който е с 14 точки при изчисляването на точките. Трансплантацията е извършена не във ВМА, а в болница „Лозенец“. Той е заемал висок пост в държавната администрация.“ Пререждането е станало след телефонно обаждане, подчерта министър Кацаров.

Ноември месец миналата година в болница „Лозенец“ са установени 60 пациенти, лекувани само по документи в болницата. Това е източване на здравната каса, което е недопустимо. Това не е единичен случай.

Болницата е завършила година със загуби от над 21 млн. лв. Броят на заетите легла през миналата година е бил 23%. Това е и основната причина за отрицателния финансов резултат.

НЗОК е сезира прокуратурата, тъй като е имало подправени подписи при проверката на на документацията. Пациенти са потвърдили, че не са лежали в болницата през този период.

- реклама -