Ким Чен Ун

Българин в Южна Корея пред FN: Необяснимо е защо лидер от ранга на Ким Чен Ун не се грижи за здравето си

Последните 10 дни освен под сянката на коронавируса, преминаха и под солидната сянка, която хвърля фигурата на един сравнително дребен, но доста влиятелен политик – лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. След близо месец отсъствие от медийния фокус се заговори, че скоро ще бъде сложен край на диктатурата му, защото Ким е смъртно болен. Стигна се и до по-далече – някои медии съобщиха и за вероятна смърт.

Каква е целта на поредната игра с епицентър Пхенян, кой има интерес от циркулацията на слуховете и защо – по тези въпроси разговаряме с Лъчезар Начков, който от години живее в Сеул. Южна Корея е най-близката точка до затворената територия на Корейския полуостров.

След „възкръсването“ на севернокорейския лидер се появиха теории, че това може да е негов двойник или пък снимките да са стари и в действителност той наистина да е починал. Какви са слуховете в съседна Южна Корея?

– Първо до сега не е имало никакви доказателства, че властите в Пхенян фалшифицират снимки на вожда им. Второ – наистина тук имаше много спекулации относно здравето на Ким Чен Ун. Няма какво да крием, културата в Южна Корея едва ли ще позволи на хората да го изартикулират, но за южнокорейците Ким е най-големия ходещ и дишащ враг в света. Вероятно вашите читатели са запознати с факта, че всъщност именно от тук тръгна и новината за операция на диктатора, която после очевидно се оказа фалшива. Или поне бе направена да изглежда такава. Нейн източник бе един политически дисидент от Пхенян, който е бивш дипломат и настоящ депутат в парламента в Южна Корея. Той обяви, че Ким Чен Ун е във вегетативно състояние след сърдечна операция. А, преди няколко дни ние го видяхме да пуши цигара невъзмутимо при откриването на нов завод. Разбира се той се извини на всички негови гласоподаватели тук, но разплитането на интригата като, че ли затапи всякакви слухове за кончината на диктатора от Пхенян и хората спряха да им обръщат внимание.

Всъщност правителството в Пхенян бе едно от първите, които отрече слуховете, че Ким Чен Ун има сериозни здравословни проблеми. При това ако не се лъжа го направи в разгара на истерията около мнимата му смърт?

– Тук играта на дипломация е много тънка. На всеки, който има елементарни понятия за актуалната външополитическа обстановка му е ясно, че служби от цял свят следят изкъсо какво се случва в Пхенян 24 часа в денонощието. Това важи с особено голяма сила за Южна Корея и разбира се за САЩ. Самият факт, че във Вашингтон запазиха спокойствие по въпроса, до голяма степен даде отговор на въпроса дали Ким Чен Ун е мъртъв. Тръмп ясно каза, че лично той не би разчитал информацията на CNN да е вярна. Ами, разбира се, той си има ЦРУ все пак. И това желязно спокойствие на САЩ бе в пълен унисон с правителството в Сеул, които бяха категорични, че тяхната разузнавателна информация е категорична, че нищо необичайно не се случва в Северна Корея.

Да, но сега някои хора се взряха твърде детайлно в ръката на Ким Чен Ун и забелязаха там следа, която според лекари доказва, че той е претърпял интервенция, която се прави на хора със сърдечно-съдови заболявания. Тоест не са толкова безпочвени твърденията, че здравето му може да е разклатено.

– Колкото и невероятно да звучи това за някои хора, Ким Чен Ун има право като всеки човек да бъде болен и да се лекува. Макар, че неговият режим и този на предците му издига в култ личността на великия вожд и му приписва някои свръхестествени способности. Но, ако човека има здравословни проблеми е напълно разбираемо да иска елементарна конфиденциалност. Още повече ако наистина те са свързани с един по-бохемски начин на живот, включващ редовно преяждане, прекаляване с отбрани алкохолни напитки и тютюнопушене. Все пак никой водач на нацията не иска да бъде помнен в такава светлина.

По-интересното обаче е нещо друго, което озадачава всички – защо човек с толкова възможности и власт не прави нищо, за да подобри своето здраве. Свидетели сме през годините как Ким Чен Ун, как да кажа – губи физическа форма и трупа наднормено тегло. Дори и сега в пика на слуховете за влошеното му здраве, той се появи с цигара в устата. Което пък може би е един вид надсмиване над пресилените твърдения за смъртта му.

Да, действително медицински лица се изказаха в подкрепа на възможна операция за поставяне на стент или някакво изследване на кръвоносните му съдове. Каква е истината обаче – повече от очевидно е, че севернокорейския лидер не иска да я знаем. Дали е било проблем със сърцето, дали е било коронавирус или просто е бил в кратка пролетна ваканция в резиденцията си във Вонсан –  тези въпроси отиват към големия куп въпросителни, които витаят около Северна Корея.

В такъв случай – кой и защо има интерес да се разпространяват тези слухове за смъртта на Ким Чен Ун?

– Тук версиите са много и разбира се можем само да разсъждаваме върху хипотезите. Една от тях е самият той да стои зад тези слухове с идеята да подсили интереса към неговата личност – нещо, което е правил и преди.

Възможно е и да беше някакъв вид теория на конспирацията, в която да са замесени разузнавателните служби на някои страни. Те имат интерес да наблюдават каква ще е реакцията при евентуална смърт или ликвидация на Ким Чен Ун. Всички те са обединени от един общ интерес – ако Ким умре, какво ще се случи с ядрените материали, с които разполага Северна Корея. Има редица опасения, че без контрол от страна на другите държави, отделни лица и висшестоящи в Пхенян ще се възползват от кратката суматоха и може да продадат тези опасни вещества на терористични организации или различни заинтересовани фигури. Което пък ще бъде крайно опасно за целия свят…

- реклама -