Джейн Фонда, Хоакин Финикс, Мартин Шийн, протест климат САЩ

Арестуваха Хоакин Финикс и Мартин Шийн на протест срещу климатичните промени – Снимки

Американските актьори Хоакин Финикс и Мартин Шийн бяха арестувани при ежеседмичния протест, който друга американска звезда – Джейн Фонда, организира срещу климатичните промени във Вашингтон.

45-годишният Хоакин и 79-годишният Мартин се присъединиха към протеста на Фонда пред сградата на Сената в петък. Те са били арестувани, след като не изпълнили разпорежданията на полицаите да се разпръснат.

Преди да бъде отведен от полицията, Хоакин Финикс каза на тълпата протестиращи: „Месната и млечната промишленост е третата водеща причина за изменението на климата. Има нещо, което можете да направите днес – това е са избирате храната, която консумирате.“

 

Организаторката на протеста – Джейн Фонда, която вече е на 82 г., заяви: „Климатичната криза прави нашата нация и всички нации по-малко сигурни“.

За първи път Джейн Фонда беше арестувана заради протеста си през октомври, след като временно се премести във Вашингтон, именно с цел да бъде арестувана, докато протестира.

Звездата още тогава каза, че е била вдъхновена от тийнейджърката активистка Грета Тунберг, „която е била „толкова травмирана“ от заплахата от климатичните промени, че „е спряла да се храни и говори почти година“.

- реклама -