Антикризисни мерки: Държавата плаща част от сметката на бензиностанцията (+отговорът на Караджов)

Антикризисни мерки: Държавата плаща част от сметката на бензиностанцията. Правителството е готово с пакет от антикризисни мерки за бизнеса и домакинствата. Борбата с инфлацията ще струва на държавата над 1.5 милиарда лева, поне засега.

Вариант: В управляващата коалиция обсъждали „голям пакет от антикризисни мерки“ – Flashnews

Всички шофьори, независимо какво гориво ползват, ще бъдат подпомогнати финансово. Компенсациите ще се изразяват в отстъпки по бензиностанциите, но до достигане на определен таван за всяко физическо лице. Лимитът все още не уточнен Това се разбра от думите на депутата от „Продължаваме промяната“ Венеция Ангова пред журналисти.

Антикризисна програма: До дни ще има помощи за хората и бизнеса (Видео) – Flashnews

В идейния проект на правителствената програма е включено още изплащането на добавка от 60 лева за периода от юни до края на годината на пенсионерите.

Ден по-рано социалният министър Георги Гьоков обяви, че досегашната Ковид- добавка към пенсиите в размер на 60 лв. ще бъде запазена, като вече ще се нарича „инфлационна добавка“. Подобна добавка се обмисля и за семействата с деца до 18 години.

Отново: Правителството взе 300 млн. лева нов дълг – Flashnews

В антикризисния план на кабинета „Петков“ влизат още премахване на акциза на природния газ, използван за моторно гориво,  понижаване на ДДС за доставки на синьо гориво от 20 на 9% и др

Караджов: Над 20% от половината от дължимите суми към пътностроителите са разплатени

Малко над 20% или 110,462 млн. лева са изплатени от половината от дължимите от държавата суми към пътностроителните фирми, които са в размер на над 650 млн. лева.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на блицконтрола.

Парите са от бюджета на министерството.

Днес има сериозно забързване на процеса и в сравнение с вчера над 30 млн. лева е разликата, допълни той.

Министърът посочи, че преди плащането на всяка фактура се прави проверка в НАП, което отнема три-четири дни.  

Министърът напомни, че

освен парите за изплащането на половината

от старите задължения към пътностроителните фирми, както е предвидено в решението на НС, към тази сума трябва да се добавят още 1,2 млрд. лева за довършването на ремонтите на 278 пътни обекта, както също е предвидено в решението на парламента.

Отделно пари ще има за ремонт на близо 370 километра, което по груби сметки ще струва около 220 млн. лева, а за нови обекти, за които ще има плащания през тази година, са нужни поне 400 млн. лева. И така над 2,2 млрд. лева, което е активният бюджет за пътищата, обобщи министърът.  

При актуализацията на бюджета 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще поиска допълнително над 500 млн. лева минимум, каза министър Гроздан Караджов в отговор на друг депутатски въпрос.

Той съобщи, че няма готовност да стартира Фондът за общинско развитие и сближаване в пълнота тази година и допълни, че поне обещаните около 500 млн. лева ще тръгнат още следваща седмица към първите общини, за да могат да започнат ремонтите на общинските пътища и ВиК инфраструктура.

 БТА

- реклама -
error: Съдържанието е защитено