Антикризисна програма: До дни ще има помощи за хората и бизнеса (Видео)

До дни ще има антикризисна програма с помощи за хората и бизнеса. В момента се обсъжда антикризисна програма. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на блицконтрол в Комисията по бюджет и финанси в парламента.

„На Коалиционния съвет, проведен вчера, бяха остойностени всички предложени мерки. Финално решение няма, когато има, то ще бъде оповестено. Надявам се в началото на следващата седмица да има готов вариант”, посочи Василев.

По думите му със сигурност ще има конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. „Ще има целеви помощи за най-пострадалите от кризата и мерки, които да облекчат работата на бизнеса, за да останат повече средства при фирмите”, обясни вицепремиерът.

„Войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Има покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море”, подчерта Василев.

Връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018 – 2019 година няма да има, беше категоричен финансовият министър. Подобно е положението и с цената на торовете. Нужна е адаптация на бизнеса към новата ситуация и ние даваме време на бизнеса да се адаптира, посочи той.

Източник: БТА
- реклама -
error: Съдържанието е защитено