5 суперхрани за здраве и енергия

суперхрани

Суперхраните са модерна тема, по която се изказват редица специалисти и потребители в социалните мрежи. Някои смятат, че суперхраните могат да помогнат за почти всичко, а други не виждат кой знае какъв ефект. И едните, и другите обаче са на мнение, че консумацията на тези храни ще ни зареди с повече енергия и ще ни помогне да бъдем по-здрави.

Боровинки

Свежи или замразени, боровинките могат значително да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Подобряват циркулацията на кръвта, което ще ви осигури здравословни нива на кръвно налягане. Съдържат вещества, които подобряват функциите на паметта и забавят процеса на стареене.

Антиоксидантите в боровинките предпазват храносмилателния тракт от нанасяните върху него щети от външни източници.

Кисело мляко

Богато на калций и добър източник на протеини, киселото мляко спомага за изграждането на здрави кости и зъби. Също така помага при храносмилането и се бори с лошите бактерии в червата.

Млякото съдържа лактотрипептиди, които намаляват високото кръвно налягане и оттам риска от инсулт. То е особено полезно при остеопороза.

Ако искате да отслабнете, яжте повече кисело мляко и заложете на средиземноморската диета, богата на плодове, зеленчуци, зехтин, риба, зърнени и бобови храни.

Авокадо

Специалисти по храненето са категорични, че авокадото е сред най-здравословните храни на планетата. То е с високо съдържание на здравословни мазнини и съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамините А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий.

Авокадото предоставя на организма ни множество вещества, които помагат в предпазването от рак. То влияе благотворно на кожата и на очите.

Сьомга

Сьомгата е изключително богата на полиненаситени мастни киселини Омега-3 и Омега-6, белтъчини, минерали и витамини. Тя се препоръчва при хронично безсъние, проблеми с очите и сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на сьомга поне веднъж седмично гарантира младостта на мозъка за по-дълъг период от време.

Мед

Медът е идеален при настинки и мощен имуностимулатор. В състава на истинския натурален мед има много витамини от групата В, Е и С, калий, калций, магнезий, желязо, йод, цинк, природни фитохормони и фитонциди.

Медът помага за регулиране на кръвната захар и стимулиране на паметта, осигурява по-красива коса и кожа, и е най-добрият заместител на захарта, ако искате да се храните здравословно. Само не забравяйте, че в никакъв случай медът не бива да се загрява на висока температура, тъй като губи огромна част от полезните си свойства.