концентрация

5 храни за перфектна концентрация

Малки промени в режима на хранене могат да оптимизират работата на мозъка ни и да подобрят концентрацията, категорични са специалистите. Това е особено важно за живота ни днес, който изисква от нас да сме постоянно в топ форма и да даваме максимума от себе си.

Вижте 5-те храни, които ни помагат да се концентрираме по-добре!

Черен шоколад

Разбира се, черен шоколад! Той е и вкусен, и е прекрасен за мозъка. Шоколадът с висок процент какао в него влияе на организма ни почти като сутрешно кафе. Той е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките от свободните радикали и така от преждевременно стареене, сърдечни заболявания и рак. Черният шоколад намалява и риска от развитие на Алцхаймер и деменция.

Сьомга

В нея се съдържат изключително полезните омега-3 мастни киселини, които са важни за ефективната работа на мозъка и паметта. Те влияят благоприятно на целия организъм като се борят с умората, депресивните състояния и подобряват метаболизма. Освен това сьомгата е идеално балансираното хранене и помага за постигане на добра форма.

Боровинки

Боровинките, независимо дали сачерни или червени, спомагат за по-добрата работа на ума. Те са богати на полезни антиоксиданти, които ограничават вредите от свободните радикали. Боровинките оптимизират и процеса на възприемане на нова информация. Те ни дъpжaт cвeжи, aĸтивни и в дoбpo нacтpoeниe, тъй ĸaтo съдържат естествени aнтидeпpecaнти.

Пълнозърнести храни

Те са богати на въглехидрати, предимно под формата на нишесте, съдържат също белтъчини, но са бедни на мазнини. Съдържат комплексни въглехидрати, които спомагат за нормализиране на кръвната захар и оттам за по-добра концентрация и трудоспособност. Пълнозърнестите храни са богати на фосфор, калий, калций, желязо, селен, който също оказват благотворно влияние върху работа на мозъка.

Вода

Пиенето на вода е полезно за всичко, включително за по-добрата концентрация. Тук тя идва от по-добрата хидратация на организма. Пиенето на повече вода през деня поддържа ума ни свеж и намалява умствената умора.

- реклама -