психични разстройства

Звездите, които не крият психичните си разстройства

Това, че богатите и известните нямат проблеми и животът им е изпълнен с шампанско и партита, не е нищо повече от мит. Често именно славата става причина за тежки психични разстройства, или прави внимателно укривано заболяване публично достояние.

Катрин Зита-Джоунс

Носителката на награди „Оскар” и BAFTA страда от доста често срещано психично заболяване днес – биполярно афективно разстройство. Самата Катрин разказа пред пресата за своето заболяване, решавайки, че няма смисъл да мълчи, и изрази надежда, че този акт ще подтикне тези, които страдат от това заболяване към лечение или диагностика на заболяването.

Според слухове в Холивуд, причината за развитието на болестта на Катрин е стресът, преживян от актрисата, след като научава, че съпругът й – актьорът Майкъл Дъглас, е диагностициран с рак на ларинкса през 2010 г. Дъглас година по-късно обяви победата си над болестта, но Катрин потъна в бездната на депресията. Официално именно прогресията на болестта на съпругата му става причина през 2013 г. актьорът да обяви намерението си да подаде молба за развод и очевидно това разтърсване има частичен лечебен ефект. Няколко месеца по-късно двойката възстановява връзката си и се връща на работа.

Дейвид Духовни

Спомняме си американския актьор, сценарист, продуцент и режисьор най-вече заради ролята на агент Фокс Мълдър в мистичния „Досиетата Х“. Филмът не само го прослави, но и беше оценен от критиците: актьорът е носител на две награди „Златен глобус”. По времето, когато момичетата по целия свят въздишаха по красивия агент на ФБР, той се ожени за актрисата Тео Леони. Двойката беше заедно повече от 10 години и едва след като се разделиха стана известно, че Духовни страда от хиперсексуалност – повишено сексуално желание и в резултат на това прекомерна сексуална активност. Актьорът премина курс на лечение в частна клиника, след което Дейвид и Тео се опитаха да започнат всичко отначало. Бракът им продължи още няколко години и през 2014 г. се разведоха официално. В пресата по различно време се разпространяваха слухове за роман на Духовни с партньорката му в „Досиетата Х“ Джилиан Андерсън, но според последната информация той все още живее сам.

Мел Гибсън

Оказва се, че актьорът, филмов режисьор, сценарист и продуцент, двукратен носител на награда „Оскар“ и носител на „Златен глобус“, почетен кавалер на Ордена на Австралия, подобно на Катрин Зита-Джоунс, страда от маниакално-депресивна психоза. Бащата на девет деца беше скандално известен с разврата си и пренебрегването на социалните норми (Гибсън беше многократно хващан да шофира в нетрезво състояние), скандали предизвикваха и антисемитските и хомофобските му изказвания. За щастие актьорът остави много от тези прояви на болестта си в миналото – Мел се ожени за трети път, възвърна физическата си форма и отново се върна на работа в киното.

- реклама -