кома

Жена се събуди след 27 години в кома

Жена от Обединените Арабски Емирства, която е била сериозно ранена в пътно транспортен инцидент през 1991 г. се е възстановила по чудо след 27 годишна кома, съобщава Би Би Си.

Мунира Абдула била на 32 години, когато един ден пътувала на задната седалка в кола, заедно със сина си, който взела от училище. Автомобилът бил блъснат от автобус, а жената получила сериозни черепно-мозъчни травми.

Синът й Омар бил само на четири годиники, но за щастие се отъртвал без сериозни травми, защото майка му го защитила с тялото си. „Никога не се отказах от нея, защото винаги съм усещал, че един ден тя ще се събуди”, споделя той пред арабския вестник Национал.

Миналата година Мунира се е върнала в съзнание след години лечение в германска болница.

„Причината, поради която аз споделям нейната история е да кажа на хората да не губят надежда в онези, които обичат. Не ги смятайте за мъртви толкова рано”, заяви той.

Синът споделя, че майка му е била оставена без лекарска помощ часове наред. По-късно е била приета в болница, а след това е била преместена в Лондон. Там е лекарите заявили, че тя се намира във вегетативна фаза, в която е способна да чувства болка, но не и да реагира.

След това тя е върната в ОАЕ, където е прекарва години в множество болници.

През 2017 г. семейството получава гранд от Съвета на Принца, което е правителственият орган на Абу Даби и Абдула е била преместена в Германия.

Случаите, в които пациенти се събуждат след няколко години в кома много редки, дори и тогава възстановяването може да е продължително. Хората, които се връщат в създание често имат тежки увреждания причинени от травми в мозъка им.

- реклама -