Земята я очакват смъртоносни наводнения

Гигантски „реки в небето“ може да донесат смъртоносни наводнения

Гигантски „реки в небето“ – които съдържат в себе си 15 пъти повече вода, отколкото р. Мисисипи – могат буквално да пометат различни видове организми, когато стоварят върху земята огромно количество дъжд за къс период от време, предизвиквайки някои от най-тежките наводнения в света. Това са заключенията на нов доклад по въпроса за влиянието на затоплянето на земята.

Този проблем ще се задълбочава с климатичните промени, твърдят учени.

Те открили, че 97% от дивите стриди в северния залив на Сан Франциско измрели през 2011 г., след като върху региона се стоварили драматични валежи, причинени от атмосферните реки. Те могат да освободят в период само от 10-15 дни такова количество вода, с каквото се измерва целия средногодишен валеж за щата Калифорния.

Атмосферните реки също така се свързват и с десетте най-големи наводнения във Великобритания от 1970 г. досега.

ebc6658f4a361ad3bffe9db419b7762eКогато въздухът се затопля, той става способен да задържа повече вода, така че един от ефектите на климатичните промени е увеличаването на валежите в някои области.

Това изследване е първото, което изучава биологичните последици от изсипването на огромни количества прясна вода в един район от атмосферните реки.

Ученият Браян Чен от Калифорнийския университет казва, че това показва един от пътищата, по които екстремални събития могат да засегнат бреговите екосистеми.

image-82Учените установили, че почти пълното унищожаване на стридите вероятно е било причинено от прилива на прекалено много сладка вода в залива, което е разредило прекалено много съдържанието на сол във водата, за да се справят стридите. Между октомври 2010 г. и септември 2011 г. в района на планината Сиера Невада 20 атмосферни реки са изсипали гигантски количества вода, която после се е оттекла в моретата.

Публикация в списанието Proceedings of the Royal Society B във връзка с доклада предупреждава, че това съвсем не представлява проблем само за стридите.

- реклама -