Тръмп Путин среща климатичните промени Г-20

Заради срещата с Путин, Тръмп тактично се измъква от разговора на Г-20 за климатичните промени

Американският президент Доналд Тръмп ще пропусне разговора на лидерите от Г-20, посветен на климатичните промени, тъй като по това време ще е неговата среща с руския държавен глава Владимир Путин.

По този начин той ще избегне това да влезе в директен сблъсък с всички останали световни лидери, с които Вашингтон има разногласия по въпроса.

Според програмата на срещата заседанието на Двайсетицата, посветено на „устойчивото развитие, климата и енергетиката“ ще започне в конгресния център на Хамбург в 15:30 местно време (16:30 българско време). Срещата между Тръмп и Путин е насрочена за 15:45 местно време (16:45).

Тъй като всички помещения в конгресния център са разпределени между делегатите, формално разговора между двамата ще се състои на американска територия, съобщи източник от руската делегация, пожелал анонимност. Според графиците на двамата президенти, за общата им среща е предвиден около час.

Игнорирайки разговора на Г-20 за климата, Тръмп лишава своите партньори от възможността директно да му изразят критиките си спрямо политиката на Белия дом по отношение на климатичните промени. Както по-рано беше съобщено финалното комюнике на лидерите, което трябва да бъде публикувано след края на срещата, отразява разделението „19 срещу 1“ и съдържа призив за бързо изпълнение на Парижкото споразумение за климата, което не подлежи на изменения.

 „С нетърпение очаквам днешната среща със световните лидери, в това число и с Владимир Путин“. Това написа Тръмп в Туитър.
- реклама -