Загадъчната смърт на българските владетели: Цар Иван Асен II

Цар Иван Асен II умира на 24 юни 1241 година, на Еньовден, вероятно от сърдечен удар. Дали заради празника или заради нещо друго, но смъртта му е обвита в тайнство.

Интересно е, че малцина от нашите владетели имат известни досега гробове и това още подклажда легендите за смъртта им.

В хрониката на монаха Алберих попадаме на предсказание за смъртта на българския цар Иван Асен ІІ (1218–1241 г.). Според него посветен в окултните науки константинополски мъдрец се свързал със силите на мрака и след разговор със самия дявол възвестил предстоящата смърт на враговете на империята – василевса на Никея и българския монарх, който починал наскоро след това.

Със сигурност гроб на български цар открива Моско Москов в далечната 1906 г. Той копае в търновската църква „Св.св. 40 мъченици“ и намира гроб на средновековен аристократ. Заради царските атрибути предполага че това е гробът на Иван Асен Втори.

В църквата са намерени и два женски гроба – вероятно на съпругите на Иван Асен унгарката Ана-Неда и епирката Ирина Комнина. Надгробната плоча на една от цариците после изчезва и днес се поставя под съмнение дали въобще е съществувала.

Москов разкопава и в църквата „Свети Димитър“, в която Асен и Петър обявяват въстанието си през 1185 г. В притвора открива два гроба, разкопани и ограбени преди него – нарича ги „Асен“ и „Петър“. Те са на възстановителите на Втората българска държава. Всичките находки оставя в днешната сграда на Първа гимназия във В. Търново Там през 1913 г., когато ходът на Междусъюзническата война е успешен за България, са настанени пленените сенегалци и те разпиляват нещо, което днес би могло да бъде национална светиня.

Цар Иван Асен ІІ управлява от 1218 до 1241г.

Чрез умела дипломация, династични бракове и силна централна власт Иван Асен II превръща България в могъща държава. Подчинява отцепилите се по времето на Борил боляри. През 1221 г. сключва договор с унгарския крал Андрей ІІ и се оженва за дъщеря му Анна-Мария, като получава Белградска и Браничевска област.

Иван Асен II насочва външната си политика на юг към Епирската държава на Теодор Комнин. За да си осигури мир с българите, епирският владетел сключва съюз с Иван Асен ІІ, скрепен с брака на брат му Мануил Комнин с принцеса Мария. През 1228 г. цар Иван Асен ІІ е поканен за опекун на малолетния император Балдуин ІІ. По този повод епирският владетел Теодор Комнин тръгва на война срещу българите като съюзници на латинците.

Сражението става на 09 март 1230 г. при крепостта Клокотница (до днешен Хасково). Епирските войски са напълно разгромени и Иван Асен ІІ взема в плен Теодор Комнин. След тази победа българският владетел превзема Тракия, Македония, Влахия и Албания. България отново излиза на три морета и си възвръща величието от времето на цар Симеон.

Иван Асен ІІ налага своето влияние и над Сърбия чрез брака на една от своите дъщери със сръбския княз Стефан Владислав. След победата при Клокотница започва да се титулува ”Цар на българи и гърци” и построява в Търново църквата ”Св. Четиридесет мъченици”. След това той става дарител на много църкви и манастири.

По времето на Иван Асен II България е в стопански подем, секат се златни, сребърни и медни монети, развива се търговията, за което свидетелства Дубровнишката грамота, издадена през 1230 г.

Търново се превръща в икономически и културен център, наричан ”Третият Рим”.

През 1231 г. се влошават отношенията с Латинската империя поради приемането на йерусалимския владетел Жан дьо Бриен за настойник на малолетния Балдуин ІІ. С подкрепата на папата през 1232 г. унгарците нахлуват в Белград, Браничево и Видин, но биват отблъснати от севастократор Александър. Така се стига до разрив със западната църква и прекъсване на унията, сключена от цар Калоян през 1204 г.

През 1235 г. Иван Асен ІІ сключва съюз с никейския император, скрепен с брак с дъщерята на Иван Асен ІІ – Елена. По силата на този договор и на църковния събор в Лампсак е възстановена Българската патриаршия (1235). Постигнат е в пълна степен разцветът на Средновековна България. Българите подкрепят Никея при обсадата на Константинопол през 1236 г.

През 1237 г. Иван Асен ІІ се оженва за Ирина, дъщерята на Теодор Комнин и установява мир със съседите си. По това време от изток идват татарите. Българският владетел е първият, който разбива един техен отряд през пролетта на 1241 г.

Цар Иван Асен ІІ умира на 24.06.1241 г., като оставя на своите наследници една могъща държава.