Ядките, които намаляват риска от деменция

Ядките, които намаляват риска от деменция

Бадемите и кашуто без сол намаляват риска от развитие на деменция, сочат резултатите от проучване, публикувано в GeroScience, научно списание, фокусирано върху биологията на стареенето.

Анализатори от Испания и Уругвай са направили проучване с над 50 000 участници.
Изследването е показало, че редовната консумация на ядки помага за намаляване на риска от развитие на сенилна деменция с 12%.

Ако се консумират редовно от възрастните хора, ядките предпазват от възпаления, причиняващи мозъчни разстройства като деменция и болест на Алцхаймер.

Бадемите са източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции. Те съдържат и много витамини и минерали. Богати са на фибри, витамин Е, полезни мазнини, магнезий и манган. Също така понижават холестерола и високото кръвно налягане и намаляват риска от инсулт.

Кашуто подобрява функциите на кръвоносните съдове и понижава холестерола.

Лекарите препоръчват да избирате бадеми и кашу, които не са солени.

Според доктора на медицинските науки Владимир Захаров халюцинациите и безсънието са сред първите симптоми на деменция. По думите му това заболяване е второто по честота след болестта на Алцхаймер.

Вижте още:

Лекарите обявиха 2 нови фактора за деменция, единият е неочакван – Flashnews

Периодичното гладуване пази от деменция – Flashnews

Откриха нов вид деменция, 40% са застрашени. Опитват да я спрат с лекарство за сърце – Flashnews

- реклама -