Walmart Google Amazon

Walmart и Google се обединяват срещу Amazon

Най-големият търговец на дребно в света Walmart обединява сили с Goog;e в опит да се противопостави на доминантната позиция на Amazon на онлайн пазара.

Сключената между двете компании сделка ще позволи на продуктите на Walmart да станат достъпни до услугата за онлайн пазаруване на Goog;e – Google Express. Съобщението за партньорството идва и след като Amazon обяви, че планира да придобие веригата супермаркети Whole Foods.

„От края на септември ние ще работим с Google, за да предложим стотици хиляди продукти за пазаруване с гласова команда чрез Google Assistant – най-големият брой продукти, които в момента се предлагат от търговеца чрез дадена платформа“, заяви Марк Лор, ръководител отдела за онлайн търговия на Walmart.

Веригата за търговия на дребно ще интегрира на своята платформа услугата Google Express, която вече позволява покупката на продукти от голям брой марки.

„Ако вие сте настоящ клиент на Walmart ще можете да свържете вашия профил с Google и да получите персонализирани резултати за пазаруване, базирани на вашите покупки онлайн и в магазините на Walmart, посочват от Google в изявление.

Продажбите на Walmart за третото тримесечие на годината, които бяха публикувани този месец, за пореден път показаха изоставането на веригата Amazon, въпреки по-добрите от очакваното си резултати. Американското подразделение на магазина отбеляза 1,8-процентово увеличение в сравнение с продажбите от второто тримесечие, като продажбите са се увеличили с 2,1% до 123,4 млрд. долара.

Въпреки това обаче нетните приходи бележат спад до 2,9 млрд.

Walmart държи най-големия дял от американския пазар за хранителни продукти, като веригата притежава близо 4700 магазина. Въпреки това обаче тя е изправена пред силната конкуренция на компанията Amazon, която иска да навлезе на нови пазари с покупката на Whole Foods.

По данни на американското министерство на търговията Amazon държи 38% от всички онлайн продажби, осъществени през второто тримесечие. Независимо от това се нарежда зад Walmart по отношение на дистрибуцията.

- реклама -