Внимание! Измама в интернет с промоция на спортни обувки

Читатели на Flashnews сигнализират, че в онлайн платформите Viber и WhatsApp циркулира тотална измама под форма на промоция на бранда Adidas.

На личните си акаунти получихме следното съобщение:

В линкът с мнимата промоция се казва, че марката празнува рожден ден и по този повод подарява 3000 чифта маратонки. За да спечели чифт безплатни обувки, даденото лице трябва първо да отговори на три въпроса, а след това да препрати линка на 20 души във Viber или WhatsApp.

Обаче, това е тотална измама и най-вероятно при кликване на трите въпроса в смартфона влиза вирус, който отключва всички защити – като например пароли за онлайн банкиране и други приложения, свързани с финансови транзакции.

„Когато го отворих, усетих, че има нещо нередно“, разказа зрителка на bTV. След като се усъмнила, тя потърсила информация за промоцията в интернет. Оказало се, че такава няма. Вместо това жената попаднала на десетки статии отпреди две години, от които става ясно, че през 2018 г. подобна схема е действала и във Великобритания.

У нас съобщението е стигнало както до лични пощи, така и до служебни имейл адреси на различни фирми. Категорично става дума за измама.

- реклама -