властите в Германия

Властите в Мюнхен: Не можем да потвърдим, че става въпрос за тероризъм

18-годишен германски гражданин от ирански произход, който снощи откри стрелба в търговския център „Олимпия“ в Мюнхен е загубил личните си документи докато е бягал от полицията.

Някои немски медии публикуваха снимка на убиеца, но властите все още не са потвърдили, че това е той.

Нападателят се е самоубил след кратко преследване с полицията.

https://www.youtube.com/watch?v=hn02ex0C-N4

Тийнейджърът, който имал двойно германско и иранско гражданство и живеел в Мюнхен от повече от две години, се застрелял в главата в странична улица на около километър от мола.

Иран осъди нападението в Германия

Десет са вече са жертвите на стрелбата, като сред тях има и непълнолетни, съобщи полицията в Германия. Ранените са 16, трима в критично състояние, като и сред тях има деца.

Aftermath of shooting in Munich
Полицията продължава да събира улики на мястото на стрелбата

За сега е известно, че тийнейджърът е стрелял с пистолет, а в раницата му полицията не е открила взривни вещества.

Властите в Мюнхен помолиха свидетелите да им помогнат в разследването като предоставят всички снимки и видеозаписи от стрелбата. Те могат да бъдат качвани онлайн в специална платформа на полицията.

Терорист или объркан младеж е бил стрелеца?

Към този момент властите в Германия все още не могат да потвърдят дали става дума за терористично деяние, въпреки, че от „Ислямска държава“ обявиха, че празнуват атаката. За сега всички улики сочат, че той е действал сам.

„Въпросът дали това беше тероризъм или луда безразборна стрелба е свързан с мотива, а ние засега не можем да кажем нищо за него“, заяви тази началникът на полицията в Мюнхен Хубертус Андре.

Младежът не бил познат на полицията и няма доказателства за връзки с терористични организации. Свидетели твърдят, че докато е стрелял, младежът е крещял „Аз съм германец“.

Късно снощи жилището на стрелеца е било обискирано, съобщи вестник „Билд“. Той живеел там с родителите си. Негови познати са го разпознали на видеозаписите от мястото на инцидента и са съобщили в полицията.

Мюнхен
Мнимите нападатели

Двамата мъже, които първоначално бяха заподозрени като съучастници в стрелбата са били разпитани и било установено, че нямат нищо общо с атаката. Те бяха заподозрени, тъй като свидетели ги видели да напускат търговския център „Олимпия“ форсирайки автомобила си.

Заради тях по-рано полицията в Мюнхен затвори обществения транспорт и гарата в града. Градските власти изпратиха съобщение по смартфоните за тревога и обявиха извънредна ситуация, която бе отменена късно снощи.

Властта в Германия се събира извънредно

Reactions to shooting in MunichТази сутрин канцлера Ангела Меркел свика извънредна среща на германския съвет по сигурността за обсъждане на стрелбата в търговския център в Мюнхен и сигурността в Германия. Атаката става само дни след като афганистански бежанец вилня с брадва във влак и рани четирима души.

Цветя за жертвите

Aftermath of shooting in MunichЖители на Мюнхен започнаха да отрупват с цветя на мястото на трагедията в северозападната част на града. В намиращата се на близо църква се бе отслужеа възпоменателна служба за загиналите.
„Ние мисли за тези, които от вчера не са с нас“, коментира един от участниците.

 

 

Развръзка в Мюнхен: Стрелецът се е самоубил, бил е 18-годишен, действал е сам

- реклама -