сн. БГНЕС

Великобритания скърби, обявиха национален траур след смъртта на принц Филип

В знак на почит към принц Филип във Великобритания беше обявен национален траур. Знамената са спуснати наполовина. Всички депутатите ще носят черни ленти. Мнозина се стекоха да поднесат цветя след като разбраха за смъртта на принц Филип.

сн. БГНЕС

Своите съболезнования към кралица Елизабет II изказа премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

„Днес се молим с Нейно Величество Кралицата, изказваме своите съболезнования на нея, на цялото семейство и благодарим – като нация, като кралство, за изключителния живот и работа на принц Филип- херцогът на Единбург“, заяви Борис Джонсън. Той отбеляза, че кралското семейство е загубило не само толкова обичана и високо уважавана обществена фигура, но и отдаден съпруг, горд и обичащ баща, дядо, а в последните години и прадядо.

„Загубата на принц Филип е огромна загуба за нашата страна“, заяви Киър Стармър  – лидерът  на основната опозиционна сила във Великобритания – Лейбъристката партия. 

„Той ще бъде запомнен със своята изключителна отдаденост на Кралицата. Повече от седем десетилетия той беше до нея. Техният брак бе символ на сила, стабилност и надежда, дори когато светът около тях се променяше – напоследък покрай пандемията. Това беше партньорство, което вдъхнови милиони във Великобритания и отвъд“, заяви още той.

сн. БГНЕС

„Херцогът на Единбург бе прекрасен човек, който се стараеше да помогне на всички британци. Той също ще бъде запомнен като любящ съпруг, баща и дядо и прадядо“, каза още политикът и изрази своите съболезнования към кралското семейство.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън също изрази съболезнования. „Нашето правителство и нашият народ скърбят заедно с вас“, заяви ръководителят на автономната част на Обединеното кралство.

- реклама -