принц Филип

Почина съпругът на кралица Елизабет ІІ принц Филип – Обновена

На 99-годишна възраст почина съпругът на кралица Елизабет ІІ принц Филип.

Херцогът на Единбург прекара последните си дни в замъка Уиндзор заедно със съпругата си, след като прекара 28 дни в болница заради инфекция и предшестващо сърдечно заболяване.

В изявление от Бъкингамския дворец се казва: „С дълбока скръб Нейно Величество Кралицата обяви смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. „Негово кралско височество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор.“

принц Филип

 

Принцът се ожени за принцеса Елизабет през 1947 г. – пет години преди да стане кралица, и беше най-дълго служещия кралски съпруг в историята на Великобритания. Двойката има четири деца, осем внуци и десет правнуци.

Смъртта му потапя нацията и кралското семейство в траур и слага край на брака му с Елизабет, кралицата, която го обожаваше още от тийнейджърските си години.

„Той беше моята сила и остана такъв през всичките тези години“, каза Нейно Величество по случай златната им сватба през 1997 г.

Причудлив, остроумен, верен, херцогът беше най-големият източник на подкрепа на кралицата, нейният доверен човек и човекът, на когото разчиташе преди всички други.

Роден през 1921 г., Филип служи в Кралския флот и беше известен през годините със своите шеги. Като остави настрана собствените си амбиции в кариерата, той доказа силното си чувство за дълг да служи на страната чрез стотици ангажименти всяка година, отказвайки да спре да работи дори през 90-те си години.

Принцът беше неуморен защитник на монархията, опазването на дивата природа и науката. Той има в биографията си над 22 000 самостоятелни публични ангажимента от 1952 г. насам.

Най-старият член на британското кралско семейство, Филип рядко е виждан публично, след като се оттегли от обществените си задължения през август 2017 г. Но принцът все още придружаваше съпругата си на сватбите на внуците им, включително и на тези на принц Хари с Меган Маркъл през май 2018 г., на принцеса Юджинис Джак Бруксбанк през октомври 2018 г. и на принцеса Беатрис с Едоардо Моци през юли 2020 г.

Последната му публична поява беше на военна церемония в Бъкингамския дворец през юли 2020 г.

Цялата последователност на действията в случай на смърт на Единбургския херцог е описана в плана под кодово название е“Операция Форт-бридж“.

Това е наименованието на моста, свързващ Единбург с областта Файф.

Лорд Чембърлейн, бившият ръководител на контраразузнаването Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън ще проведат консултации с Нейно Величество относно нейните намерения за погребението на съпруга й. До погребението в страната ще действа национален траур. По утвърден план се спускат националните флагове, всички депутати ще носят черни ленти, а мъжете-депутати – и черни вратовръзки.

Предполага се, че по време на траура кралица Елизабет Втора няма да изпълнява своите официални задължения. Това означава, че нито един закон не може да бъде приет. Като съпруг на кралицата принц Филип има право на държавно погребение. Но той винаги се е изказвал за една по-скромна церемония и тя да премине по военен образец в Уиндзорския дворец. Мястото на погребението ще бъде в гробницата на кралското семейство във Фрогмор край Уиндзорския дворец.

 

- реклама -