Сенат протест Кавано върховен съд

Въпреки обвиненията за сексуално насилие Сенатът утвърди Брет Кавано за върховен съдия

Сенатът на САЩ утвърди номинирания от президента Доналд Тръмп юрист Брет Кавано за съдия във Върховния съд.

Контролираният от републиканците Сенат подкрепи кандидатурата на Кавано с 50 гласа за и 48 против след продължила три седмици политическа буря. Процедурата по утвърждаването протече хаотично заради обвиненията в сексуални посегателства срещу магистрата.

Утвърждаването на Кавано, който категорично отхвърля тези обвинения, е важна политическа победа за президента Доналд Тръмп. То ще направи малцинство съдиите прогресисти в най-висшата инстанция на американското правосъдие, отбеляза Франс прес.

„Аплодирам и поздравявам Сената на САЩ, че утвърди нашия СТРАХОТЕН КАНДИДАТ, съдия Брет Кавано, за Върховния съд на САЩ“, написа в „Туитър“ Доналд Тръмп.

Американският президент добави, че по-късно ще подпише документа за неговото назначаване и той официално ще положи клетва за встъпване в длъжност.

Консервативният съдия, който служи в администрацията на президента Джордж У. Буш, се очаква да наклони рязко надясно везните във Върховния съд. Най-висшата американска съдебна инстанция се произнася върху конституционосъобразността на законите и е арбитър по най-трънливите въпроси в американското общество (право на аборт, смътни присъди, огнестрелни оръжия, хомосексуални бракове, опазване на околната среда).

Вчерашното гласуване, което бе председателствано от вицепрезидента Майк Пенс, бе прекъснато за кратко, когато протестиращи се промъкнаха на балкона в залата на Сената и започнаха да крещят „срам за вас“.

Кавано е вторият кандидат на президента Тръмп, който бива одобрен за Върховния съд, за радост на консервативните избиратели, които можеше да се разбунтуват срещу ръководството на Републиканската партия, ако номинацията му се бе провалила, отбелязва Асошиейтед прес.

Демократите, от своя страна, се надяват, че вчерашното гласуване, организирано точно месец преди изборите, на които ще се реши кой ще контролира Камарата на представителите и Сената, ще подтикне гневни жени и либерали да се явят пред урните и да гласуват масово за тях.

Източник: БТА

- реклама -