МВнР Турция

Външното министерство призова да не се пътува до Турция (СНИМКИ, ВИДЕО)

Външното ни министерство призова да не се пътува до Турция. Вероятността от  терористични актове в страната остава висока, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Места с риск за осъществяване на терористични нападения са туристическите обекти, площади, пристанища, гари, летища, търговски центрове, стадиони и спортни зали, спирки на градски транспорт, особено метро, религиозни обекти, открити места с висока концентрация на хора, посещавани предимно от чужденци, обществени места в близост до полицейски управления и военни поделения.

МВнР препоръчва на българските граждани да отложат планирани пътувания до Република Турция до нормализиране на обстановката, освен при необходимост. В случай на неотложна необходимост от осъществяване на пътуване следва да бъдат съобразявани сериозността на извънредното положение и въведените допълнителни мерки за сигурност в страната, като стриктно бъдат изпълнявани разпорежданията на органите за сигурност.

Жертвите се увеличават, властите обвиняват ПКК за нападенията

Междувременно броят на жертвите от двата атентата в Истанбул снощи достигна 38 души. Загиналите са 30 полицаи, 7 цивилни и едно все още неустановено лице.

Броят на задържаните по подозрения за атентата се е увеличил до 13 души. Според властите има свидетелства за съпричастност на Кюрдската работническа партия към нападението.

Истанбул

Два взрива прогърмяха в събота вечерта край стадиона „Водафон Арена“ в района Бешикташ, където се състоя футболната среща „Бешикташ“ и „Бурсаспор“. До автобус с командоси експлодира кола бомба, а в парка недалеч от стадиона се самовзриви терорист.

В Турция днес бе обявен общонационален траур в цялата страна и в Севернокипърската турска република. Турският президент Реджеп Тайп Ердоган е в Истанбул, след като отмени планираното си посещение в Казахстан.

взрив загинали ранени

Българският президент Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до Ердоган по повод атентатите в Истанбул, при които загинаха десетки хора, а стотици бяха ранени. Президентът Плевнелиев изразява увереност, че извършителите на тези нападения ще бъдат разкрити и наказани с цялата строгост на закона.

„Дълбоко съм потресен от новината за унищожителните атентати в Истанбул, при които десетки хора загубиха живота си, а много други бяха ранени. Този труден момент, в който много семейства бяха потопени в скръб, предизвиква съчувствие и съпричастност в целия български народ“, се казва в писмото на държавния глава.

Президентът Плевнелиев изразява от свое име и от името на целия български народ най-искрени съболезнования на близките и роднините на загиналите и надежда за бързото и успешно възстановяване на ранените турски граждани.

- реклама -