взрив загинали ранени

29 загинали, 166 ранени при експлозиите в Истанбул (СНИМКИ, ВИДЕО)

29 души са загинали при експлозиите до стадион Бешикташ в Истанбул. Това съобщава Reuters. 166 са ранените. 23-ма от пострадалите са в тежко състояние. 27 от жертвите са полицаи, останалите са цивилни граждани.

В града са избухнали две експлозии, потвърди министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Кола-бомба се е взривила до футболния стадион „Бешикташ Водафон Арена“, а атентатор-самоубиец е причинил експлозия в близкия парк.

Говорителят на правителството Нуман Куртулмуш уточни, че колата бомба е избухнала точно 5 минути, след като феновете на гостуващия отбор на Бурса спор са напуснали стадиона. 45 секунди след това е извършен самоубийственият атентат в парка Мачка до площад Таксим. Първата експлозия е задействана с ръчно устройство в опасна близост до автобуса, където след футболния мач се събират специалните части за борба с тероризма и безредиците.

Атентаторът самоубиец е бил забелязан и заподозрян от намиращите се наоколо полицаи, и буквално пред тях е дръпнал шнура на шахидската жилетка, уточни Сойлу.

Президентът Реджеп Таип Ердоган не даде подробности, но обяви, че атаката е била насочена към силите за сигурност. „Терористичната атака е била насочена към нашите сили за сигурност и към нашите граждани“, заяви Еродоган, цитиран от BBC. „Разбираемо е, че целта е да се нанесат максимум щети след мача между Бешикташ и Бурсаспорт. За съжаление има много жертви и ранени„, заяви той.

Според министър Сойлу цел на атентата е бил автобус, превозващ специални части на полицията.

Турските власти съобщиха, че 10 души са задържани въз основа на улики от детонирания дистанционно автомобил.

Все още никой не е поел отговорност за атентата.

Терористичен акт

Министърът на икономиката и министърът на транспорта Нихат Зейбекчи и Ахмет Арслан определиха случилото се като „терористичен акт“. „Осъждам терористичната атака в Бешикташ, Истанбул. Желая на всички ранени бързо възстановяване“, написа Арслан в Туитър.

Само два часа преди атентата на стадион „Бешикташ Водафон Арена“ се проведе среща на отборите на „Бешикташ“ и „Бурсаспорт“. По информация на феновете повечето от тях са успели да напуснат стадиона своевременно. И от двата фенклуба потвърдиха, че нямат информация техни привърженици да са пострадали.

Зоната около съоръжението беше напълно отцепена. Движението на градския транспорт беше преустановено.
Някои от информационните агенции отбелязват, че президентът Ердоган се е намирал в Истанбул и е провел серия от телефонни разговори с разследващи и министри, за да събере сведения за атентатите. Общо 6 прокурори са били спешно ангажирани да водят следствието.

Унищожен е съмнителен предмет

Турските сили за сигурност са унищожили подозрителен предмет в близост до стадиона.

- реклама -