Емилиян Гебрев

В парламента ще има изслушване дали у нас е имало отравяне на бизнесмен с „Новичок“

В четвъртък в Комисията за контрол над службите са сигурност ще се състои изслушване на компетентните институции във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая „Скрипал“.

Това съобщи председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в Харманли.

„Аз съм сигурен, че вече е създадена необходимата координация между българските, британските и европейските власти по случая и се работи активно по него“, обясни заместника на Борисов в партията.

Вчера се появи информация, според която у нас е бил третият участник в покушението над Сергей Скрипал, криещ се под името Сергей Вячеславович Федотов. По информация на The Insider и Bellingcat Bellingcat той е високопоставен служител на ГРУ и идването му у нас съвпада с отравянето на оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на „Емко“.

На 28 април 2015, Емилиян Гебрев е откаран в болница, след като припада по време на прием в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно и са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне.

Според Цетанов в последните 3-4 години България, ЕС и САЩ са подложени на хибридна атака от Русия

„Има информации за руска намеса посредством онлайн и социалните медии в изборите в няколко държави, което във всеки един от случаите доведе до дестабилизация. Съществува мнение, че дори „Брекзит“ се е случил под такова влияние“, коментира той.

Цветанов изрази мнение, че случаят „Скрипал“ само е затвърдил позицията на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия. По думите му Русия иска да отклони ЕС от политиката му за единство в името на всеобщия просперитет.

 

- реклама -