Ахмед Юзюмджу , Скрипал, вещество агент

Семейство Скрипал са отровени с 50-100 грама течен невро-паралитичен агент

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с доза от около 50 до 100 грама невро-паралитичен агент в течно състояние.

Това твърди пред The New York Times  генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмед Юзюмджу.

Ахмед Юзюмджу отбеляза, че използваното количество „Новичок“ е значително повече от необходимото за научни цели, което предполага, че в конкретния случай в Солсбъри отровата е разработена като оръжие. Шефът на ОЗХО заявява, че 100 грама са еквивалент на 100 милиграма, а това е максималното количество, което може да се пренася като течност в ръчен багажа при полет със самолет.

Проби от веществото бяха взети от бравата на входната врата на дома на Сергей Скрипал, пейката в парка, където бяха намерени двамата след отравянето и още няколко места, посетени от Сергей и Юлия Скрипал.

Ахмед Юзюмджу допълва, че е важно да се отбележи, че използваният „Новичок“ изглежда много устойчив и от високо качество, тъй като не се е повлиял от климатичните условия и това обяснява защо химиците са успели да го идентифицират доста време след нападението.

- реклама -