Уволниха чешки дипломат за шпионаж в полза на Русия

Чешки дипломат от висок ранг беше уволнен заради това, че е предавал информация на руските тайни служби. Това съобщи чешкото външно министерство, цитирано от Франс прес.

„Потвърждавам, че реших да взема мерки, за да се погрижа служител, който е сътрудничел на чужда държава да не работи повече в министерството“. С тези думи пък потвърди чешкият външен министър Ян Липавски.

„Няма да правя допълнителен коментар от съображения за сигурност“, добави той.

Според чешките медии дипломатът се е възползвал от достъпа си най-високото ниво на сигурност и е работил за руската Служба за външно разузнаване (СВР).

Ежедневникът „Деник Н“ твърди, че въпросният дипломат е работил за външното министерство от 90-те години на миналия век. Той е бил на различни длъжности, включително в посолства в чужбина.

Спецпрокуратурата: Разследват се трима за шпионаж в полза на Русия

В България през последните години бяха образувани няколко дела за шпионаж срещу бивши и настоящи служители на държавната администрация. Част от тях – на висши длъжности. Последният случай беше през април тази година. Тогава стана ясно, че се разследват трима души за шпионаж в полза на Русия. От спецпрокуратурата обявиха, че двама от разследваните са служители на ДАНС. Те са на средно ниво в службата. Третият- служител на министерство, различно от МВР, обявиха те. Информацията се е предавала дистанционно чрез технически средства.

- реклама -