Спецпрокуратурата: Разследват се трима за шпионаж в полза на Русия (Видео)

Разследват се трима души за шпионаж в полза на Русия, обявиха от спецпрокуратурата. Двама от разследваните са служители на ДАНС. Те са на средно ниво в службата. Третият- служител на министерство, различно от МВР, обявиха те. Информацията се е предавала дистанционно чрез технически средства.

„След анализ ще бъде решено дали има обосновано предположение за повдигане на обвинения“. Това посочи говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Шпионажът е бил в полза на Русия, каза пък ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Двамата отрекоха служителите, разследвани за шпионаж, да са били задържани. От спецобвинението не посочиха кое е министерството, от което е третият заподозрян.

Спецпрокурори с акция в ДАНС

В същото време потвърдиха, че в четвъртък са извършени действия по разследването в ДАНС. Случаят е разкрит благодарение на активната работа на ДАНС, каза Маджарова.

Това е вторият такъв скандал в рамките на месец. На 2 март контраразузнаването разкри генерал от резерва, който отново е шпионирал в полза на Кремъл.

В отговор българските власти експулсираха двама руски дипломати.

Разликата между двата е, че този път са разследвани действащи служители на ДАНС.

Изгонихме още двама руски дипломати

При избухването на предния шпионски скандал първоначално за персона нон грата бяха обявени двама руски дипломати. На 18 март обаче стана ясно, че от страната ни са били изгонени общо 10 служители на руското посолство.

 

- реклама -