Уолстрийт
сн. БГНЕС

Уолстрийт отново се срина поради напрежението между САЩ и Китай

Акциите на Уолстрийт паднаха при отварянето на борсата днес след слабите продажби на дребно в САЩ и действията срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, които ескалираха напрежението с Пекин.

Около 20 минути след отварянето Dow Jones възлизаше на 23,519.54, което е спад с 0,5%.

Широко базираният S&P 500 спадна с 0,6% до 2,834.59, докато високотехнологичният Nasdaq се понижи с 0,9% до 8,864.95.

Продажбите на дребно в САЩ паднаха с 16,4% през април, тъй като пандемията от коронавирус принуди бизнеса да затвори в най-голямата икономика в света, съобщи Министерството на търговията.

Спадът е най-големият регистриран в историята и много по-лош от очакваното, оформяйки куп все по-мрачни доклади, които показват шокова безработица, спад в индустриалното производство, слаби бизнес инвестиции и доверие на потребителите.

Индексите се покачиха силно през април и първата седмица на май на фона на надежди за бързо възстановяване от спирането на мерките, което се дължи отчасти на безпрецедентните фискални разходи от Вашингтон. Но акциите бяха подложени на натиск тази седмица от опасения, че възстановяването ще бъде бавно и смазващо и от тревоги за втора вълна от COVID-19.

В допълнение дойдоха изявления на Белия дом, обвиняващи Китай за избухването на COVID-19 в САЩ и пораждането на опасения от възраждане на търговска война.

Администрацията на президента Доналд Тръмп заяви днес, че ще ограничи способността на Huawei да разработва полупроводници в чужбина с американска технология.

- реклама -