Улесняват земеделците за еднодневните трудови договори

Земеделците ще бъдат облекчени в процедурата при сключване на еднодневните трудови договори. Това съобщи в Русе зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова.

Текстовете, съгласувани с министрите на земеделието и социалната политика, предвиждат земеделският стопанин да може сключи този вид договор най-късно в последния ден на съответния месец. Отработените часове ще се отбелязват в специално изработени трудови книжки и талони.

zemedelie2В момента Кодексът на труда изисква еднодневният трудов договор да се сключи в началото на работния ден и да бъде регистриран в неговия край. В същото време при кампанийна работа понякога са необходими над 100 или 200 работника, което е затруднение, казват земеделските производители.

В началото на работния ден работодателят ще предоставя на работника отрязък от талона. Другата част ще бъде съхранена от работодателя след прикрепяне към трудовия договор. Всеки ден ще се изготвя протокол по образец, където ще се посочва дата на полагане на труда и броя на наетите работници.

zemedelie3Всеки ден ще се изготвя протокол по образец, където ще се посочва дата на полагане на труда и броя на наетите работници.

„Лицата, сключили такъв договор, не се лишават от социални помощи и не се прекратява регистрацията им като безработни лица, ако са такива”, посочи Ангелова.

Целта на еднодневните трудови договори е да се намали сивият сектор в земеделието. Те са преди всичко за наемане на нискоквалифицирани работници за ръчна обработка и прибиране на земеделската продукция от полето, като те се сключват от регистрирани земеделски стопани за събиране на плодове, зеленчуци, лавандула, розов цвят и др.

За период от близо една година в България са сключени близо 200 000 еднодневни трудови договора.

- реклама -