стрес

Учени откриха защо стресът води до побеляване на косите

Учените обявиха, че са открили защо стресът кара косите ни да побеляват. Съвместен екип от американски и бразилски изследователи са провели експерименти с мишки, които били изложени на силен стрес. Животните, които са били с тъмна козина побелели напълно само за няколко седмици.

Изследователите смятат, че стреса предизвиква изменения на мелантоцитите – стволовите клетки, които контролират пигментацията на кожата и косата

Откритието може да доведе до създаването на лекарство, което ще предотвратява побеляването и оплешивяването с напредването на възрастта.

Този процес обикновено стартира в средата на 30-те години от живота и до сега се смяташе, че се дължи основно на остаряването и генетичните промени, които предизвиква то. Днес учените обаче са убедени, че стреса също играе огромна роля посивяването на косите.

„Ние със сигурност знаем, че стресът е виновен за промяната в кожата и косата и защо предизвиква побеляването. Бях убеден, че той е опасен за здравето и преди. Но, вредите, които стресът нанася се оказаха далеч по-големи, отколкото очаквах“, сподели проф. Я-Цеи Шу от Харвардският университет.

Той обясни, че стресираните мишки са повишили нивата на отделяния адреналин и кортизол, което накарало сърцето им да бие по-учестено, а кръвното да се покачва. Тези процеси засегнали мелантоцитните стволови клетки, които произвеждат мелатонин за космените фоликули.

Учените открили, че могат да блокират тези промени, като дали на мишките медикамент срещу високо кръвно. Тогава процесът на побеляване стопирал.

„Тези резултати все още не могат да се гледат като открито лечение срещу сивите коси. Нашето откритие, което на този етап е направено само за мишките, тепърва предстои да бъде развивано и доказвано дали ще е валидно и при хората. Но, поне ни дава по-ясна представа за широкия кръг от вреди, които стресът нанася на здравето“, заключва професор Шу.

- реклама -