Такса „електромер“ въвеждат за бита

Такса „електромер“ въвеждат за бита, в повечето държави няма такава. Поскъпването на тока от 1 юли може да е по-голямо от очакваното. През есента ще изработят вариант как хората да плащат без да потребяват електроенергия.

Въвеждат такса “електромер” за домакинствата

в България, тоест битовите потребители ще плащат дори да не потребяват електроенергия. Около тази идея се обединиха представители на електроразпределителните дружества и на КЕВР по време на открито заседание на енергийния регулатор за цените на тока за бита. Остава само да бъде уточнено как точно ще бъде определена новата фиксирана такса за домакинствата.

Зорница Генова от “Електроразпределителни мрежи Запад” поиска още

от 1 юли битовите абонати да плащат такса за достъп,

която да бъде определяна в киловати на ден или в ампери. Целта е домакинствата да плащат таксата всеки месец, а не само, когато потребяват електроенергия. Въвеждането на таксата е навременно предвид предстоящата либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата, коментира Зорница Генова.

Щерю Радев от “Електроразпределение Юг” също поиска да бъде въведена такса за битовите потребители, която да не зависи от потреблението на електроенергия.

От внесеното в КЕВР заявление става ясно,

че от “Електроразпределение Юг” искат битовите абонати да плащат такса за достъп, която да бъде еднаква за всеки месец от годината и да бъде плащана за всеки електромер.

Подкрепям въвеждането на цена за достъп

за битовите потребители на база присъединена мощност, коментира Александър Йорданов, член на КЕВР. Но той посъветва енергийните оператори да синхронизират подхода си за определяне на новата такса за достъп до мрежата.

В момента домакинствата плащат такса за

достъп и пренос на електроенергия, която се определя на база на потреблението. Тоест плащат само, когато потребяват ток. Ако новата такса бъде въведена, за ток всеки месец ще трябва да плащат и собствениците на вили, ваканционни имоти и апартаменти, които се използват само няколко месеца от годината или дори са необитаеми.

Сега електроразпределителните дружества

(ЕРП-та) искат да ги накарат да плащат такса “електромер”. На същото основание от хората може да бъде поискано да плащат винетка дори да нямат автомобил, защото наличието на хубав път до даден имот е предпоставка собственикът на имота да си купи автомобил.

От работната група към КЕВР,

която подготвя доклада за цените на тока от 1 юли, коментираха, че ЕРП-та предлагат различни варианти за определяне на такса за достъп, с което всяко дружество решава собствените си проблеми. ЕРП-то в Западна България решава проблема си с наличието на много вили в неговата територия, а ЕРП-то в

Югоизточна България с ръста на ВЕИ

инсталациите. Трябва да има единен подход при определяне на таксата за домакинствата, което може да стане, ако през есента трите ЕРП-та излязат с обща позиция. Така таксата може да влезе в сила от 1 юли 2025 г.

От предоставените от едно от ЕРП-та данни

на КЕВР става ясно, че само в пет страни от ЕС хората плащат и без да потребяват ток. Това са Австрия, Испания, Италия, Нидерландия и Франция. В останалите над 20 държави от ЕС няма такава практика.

От 1 юли 2024 г. токът за домакинствата ще поскъпне, но такса “електромер” все още няма да има. Но поскъпването на тока от началото на следващия месец може да е по-голямо от първоначалните разчети на КЕВР.

Предложението на КЕВР е цената на тока

за бита да нарасне средно с 1,39% от 1 юли, като най-голямо е поскъпването в Западна България, а в Североизточна България дори е предвидено леко понижение на цената. Но ако до края на юни се запази тенденцията за поскъпване на електроенергията на свободния пазар, може поскъпването на тока за бита да е по-голямо, коментираха от работната група на КЕВР.

61% разлика в цената на парното по градове

Над 61% разлика има между предложените от КЕВР цени на парното и топлата вода в различните градове от 1 юли. Най-скъпо ще бъде парното във Варна – 131,86 лв. за мегаватчас, а най-евтино ще бъде в Бургас – само 81,79 лева за мегаватчас.
Прави впечатление, че в Бургас, където ще бъде най-ниската цена, ще има най-голямо поевтиняване на парното от 1 юли – с над 14 на сто. Същевременно във Варна понижението на цената ще бъде само с 3,74%.

На второ място по най-скъпи топла вода и парно е “Топлофикация-Разград” със 131,08 лв. за мегаватчас. На трето място е “Топлофикация-Велико Търново” със 128,61 лв., а на четвърто място е “Топлофикация София” със 128,25 лв. за мегаватчас.

На открито заседание на КЕВР във вторник част от топлофикациите се оплакаха, че енергийният регулатор е понижил технологичните им разходи за пренос на топлоенергия. Но от работната група на КЕВР обясниха, че дружествата обещават инвестиции и подобряване на мрежата, но това не се случва. Окончателното решение на КЕВР за цените на тока, топлата вода и парното от 1 юли ще бъде взето до края на месеца.

- реклама -