Борисов Виола Габриел суперкомпютър

Суперкомпютърът ще бъде разположен в София Тех парк

България е първата държава в Източна Европа, която ще разполага с така наречения „суперкомпютър“. Инвестицията е за близо 40 милиона лева.

Това съобщиха днес, комисарят по цифрова икономика Мария Габриел и премиерът Бойко Борисов.

Общо 8 европейски държави ще имат подобни съоръжения с голяма изчислителна мощ.

Високоскоростната машина ще подпомогне развитието на науката, автомобилостроенето и клиничните изпитвания във фармацията.

Ще бъде разположена в София Тех Парк и ще бъде съфинансирана от българската държава и европейската комисия.

„За България проектът е на стойност 18 млн. евро, от които 12 млн. лв. дава България, а 6 млн. са от Европейската комисия“, каза Мария Габриел.

Според премиера Бойко Борисов страната ни има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в тази сфера на високите технологии.

„Ние даваме на хората, занимаващи се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда“, заяви Борисов.

Европейската комисия реши да вложи 840 млн. евро в развитието на суперкомпютър, който да бъде сред първите три в света по възможности.

В момента най-бързият компютър на стария континент е 10 пъти по-бавен от най-бързия в света. „Така става възможно използването на изкуствен интелект и възможностите на компютъра могат да бъдат използвани в селското стопанство, за по-добро разбиране на климата и предвиждането на различни природни явления което може да помогне за спасяване на човешки животи.

Суперкомпютърът ще направи България център на знания.“, каза Роберто Виола , ръководител на генерална дирекция „Свързаност“. До 2020 г. суперкомпютърът трябва да започне да функционира.

- реклама -