градина
сн. БГНЕС

Столична община е готова да отвори ясли и детски градини още в понеделник

Столичната община е готова да отвори детските градини и ясли на 14 деквмври. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строителните дейности по разширяване на детска градина „Слънчо“ във Владая.

„Личното ми мнение е, че детските градини е добре да работят при спазване на всички мерки, при спазване възможността на родителите, които не желаят да изпратят децата си. Ще изчакаме решението на правителството“, каза още Фандъкова.

Кметът добави, че градините ще бъдат допълнително дезинфекцирани, както и че през почивните дни сградите ще бъдат отоплени, тъй като през времето когато не са посещавани, отоплението е било намалено или изключено.

„В готовност сме, ако има такова решение. В същото време обаче останалите мерки би следвало да останат, защото София все още е в червената зона. Не трябва да се успокояваме. Факт е, че има задържане от доста време на новозаразените, има дори плавен спад, но това, което ние следим, е броят на хоспитализираните. Той се задържа на едно високо ниво, броят на болните на интензивно лечение се задържа висок. Трябва да дадем възможност на болниците да ни лекуват“, заяви Фандъкова.

сн. БГНЕС

Тя обяви също така, че по повод днешния студентски празник ще бъдат извършени проверки както и ще се следи да не се допуска струпване в големите хранителни магазини.

„И в момента колегите са на терен. Столичният инспекторат заедно с общинска полиция и служители на районните управления проверяват най-вече големите търговски обекти както хранителни, така и нехранителни магазини. Проверяват се по няколко пъти един обект, за да не се отпуснат след първата проверка и да спре контролът. В същото време СДВР извършва проверки и за нерегламентирана работа на търговски обекти“, посочи тя и уточни, че това се прави с цел да не се допуска струпване и нарушаване на мерките.

Контролът ще продължи и по време на Коледните и Новогодишни празници, допълни още столичният кмет и обясни, че при проверките винаги присъстват и полицаи.

„В понеделник екипи на инспектората и общинска полиция са направили проверки на 14 магазина и има съставени 5 акта. Актове се съставят, глоби се налагат както за неносене на маски, така и за нарушения от страна на търговците“, обясни Фандъкова.

- реклама -