Слаб сити

Слоб Сити – последният „свободен град на Америка“, където всички са хипи

„В Слоб Сити можеш да си харесаш някоя точка, да си я заплюеш и просто да заживееш на това парче земя. Без такси, без наеми, без данъци“. Това е първото нещо, което ти казват когато попаднеш на това необикновено място.

Жителите му го наричат последния „свободен град на Америка“. Град, в който няма улици, няма къщи или кметство. Няма дори канализация и електричество. Всеки живее в някоя барака, стар пикап или ако има повече късмет – в каравана.

Никой няма претенции към ближния – всеки е свободен да живее както намери за добре и по каквито правила реши. Едно е видно обаче – тук любовта и Бог са издигнати в някакъв вид съвременен култ.

Но кой живее в това забравено от Бога кътче?

Слоб Сити е разположен в пустинята Колорадо, югоизточната част на щата Калифорния.

Някога тук е имало военна база, която е изоставена след Втората световна война. А днес се е превърнал в база на скитници, авантюристи издигащи в култ личната си свобода и нежелаещи да се подчиняват на обществените норми.

Мястото се обитава в по-студените месеци от близо 10 хиляди души, като след 2010 г.  поради икономическата криза населението се увеличило драстично. Много от „жителите“ не са постоянни – повечето идват тук за определен период, като постоянните обитатели на Слоб Сити са около 20 души.

Много от лагеруващите използват генератори или слънчеви панели за да добиват  електричество.

Разположен на изток от Щатски път 111, входът на селището лесно се познава по колоритната Планина спасение – малък хълм, който е изцяло покрит с акрилна боя, бетон и кирпич, и украсен с библейски стихове.

Това е текущ проект повече от 2 десетилетия на постоянно пребиваващия жител Ленард Найт.

Слоб сити е показан във филма „Сред дивата природа“ на Шон Пен.

- реклама -